≫ 

Nesigurna situacija u ovim velikim gradovima: Krizni štab objasnio zašto se Srbima ne traži PCR test

Ovo su najnoviji podaci u vezi sa korona virusom u Srbiji

  • 28
Krizni štab, konferencija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, održava se u Palati Srbija. Na konferenciji govore epidemiolog dr Branislav Tiodorović i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

- Situacija se može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima, to možemo sad reći i za Beograd, Novi Sad i Kragujevac - rekao je na početku konferencije dr Tiodorović naglašavajući da je takva situacija prošle nedelje bila u Nišu.

On je istakao da je veliki broj naših građana ostao u Srbiji, gde letuje, ali da je primećeno da se ne poštuju sve mere zaštite.

- U septembru nas očekuju veliki izazovi, početak školske godine... moramo da budemo spremni na ono što nas očekuje do kraja godine - upozorio je epidemiolog.

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doneli su odluku pod kojim uslovima strani državljani iz određenih zemalja mogu da uđu u Srbiju.

Stranci koji dolaze iz pojedinih zemalja u Srbiju moraće da imaju negativan PCR  test, ne stariji od 48 sati, odlučio je Krizni štab.

Video: Tiodorović: Broj obolelih opada u celoj Srbiji osim u opštinama na jugu kod Albanaca

Odluka se odnosi na Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

Ta odluka važi od sutra, 15. avgusta, i ne odnosi se na naše građane koji dolaze sa teritorija tih zemalja - rekla je novinarima epidemiolog Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Tri zone korona virusa

- Mi smo se držali kriterijuma koji postoji u SZO i Evropskom centru za kontrolu i praćenje bolesti i ti su kriterijumi prihvaćeni i u drugim delovima sveta. Postoje tri zone: u crvenoj su oni koji imaju 25 i više na 100.000, imamo plavu zonu i tu su oni od 10 do 25 kumulativnih incidenata na 100.000 stanovnika, i imamo onu ispod deset, zelenu - rekao je danas na konferenciji za medije dr Branislav Tiodorović.

Kako je objasnio, u toj zoni se nalaze Mađarska, Norveška i za te zemlje Srbija ne traži nikakve uslove niti ograničenja.

- Zemlje u plavoj zoni se moraju pratiti intenzivno i tu je na primer Hrvatska i za nju smo se odlučili da postoji jedan uslov, a to je PCR test. U zoni koju nazivamo crvena, a to je jako važno, nalazi se i Rumunija, koja u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i za njih tražimo PCR, za Severnu Makedoniju takođe. Za Crnu Goru ne tražimo, jer imaju manji broj zaraženih sada. Zato smo odlučili da za Crnu Goru ne tražimo nikakav uslov - rekao je dr Tidorović.

On je dodao da to što Srbija ne traži PCR test za državljane Crne Gore ne znači i da će Crna Gora, koja od sutra otvara granice za naše državljane, neće tražiti PCR test.

- I ovo što smo rekli za BiH i za KiM, takođe za Grčku, Egipa, praćenje je na dnevnom nivou. Za one građane koji dolaze iz tih zemalja ne uvodimo nikakve mere jer računamo na samosvest - rekao je Tiodorović.

Video: Tiodorović: Ovo su kriterijumi po kojima smo uveli obavezno PCR testiranje pri ulasku u Srbiju

Kako je naveo dr Gojković, trenutno nemamo veliki priliv ljudi koji dolaze iz takozvanih turističkih zemalja i dodao da će se za 5 do 7 dana ponovo raspravljati da li će se uvoditi ove mere za građane koji dolaze iz nekih drugih država, ali i za naše građane.

Pratiti stanje dece u školama

Dr Tiodorović je, govoreći o polasku u školu, naveo da škola treba da se organizuje tako da svi prate stanje deteta.

- Pre ulaska u školu i odeljenje, potrebna je trijaža, jer je moguće da dete nema jasnije simptome. Nije lako prosvetnim radnicima, ali je njihova uloga nezamenjiva - rekao je epidemiolog.

On je istakao da je važno tokom leta voditi računa o merama zaštite kako bismo se zaštitili od korona virusa.

- Stanovništvo je iscrpljeno, zdravstveni sistem je prenapregnut. Ali moramo da shvatimo da time dajemo doprinos da preguramo sve ovo - upozorio je dr Tiodorović i dodao da stanovništvo sada više poštuje mere nego početkom juna i jula.

Dr Gojković je naveo da su dve kovid bolnice u Srbiji otpustile svoje pacijente zaražene koronom i da one nastavljaju da rade u svom, normalnom režimu.

- Krenuli smo da radimo dodatne bolničke kapacitete, jednu bolnicu gradimo u Kruševcu i jednu na Batajničkom drumu. U sredu smo imali sastanak, ministar je dao nalog za faktički novo zapošljavanje, u sektoru gde nam to najviše nedostaje: medicinske sestre, anesteziolozi, pulmolozi... da zaposlimo mlade ljude - rekao je Gojković i napomenuo još jednom da moramo da naučimo da živimo sa korona virusom.

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod 235 osoba, a u istom periodu preminula su 4 pacijenta.

Testirano je 9.383 osoba.

Na respiratoru je 78 pacijenata.

Video: Ovo je najnoviji presek broja novoobolelih od koronavirusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karolina

    14. avgust 2020 | 15:47

    Ne znam čemu tolika panika oko polaska u školu kad nam se deca mesecima igraju i druže u velikim grupama napolju.Ako mogu da igraju fudbal,jurcaju se i sede po klupama mogu vala i u školu.

  • Nikola

    14. avgust 2020 | 15:13

    Cg zatvorite i ne pustajte ih nikada vise,ni kada prodje virus!

  • 534

    14. avgust 2020 | 15:18

    Situacija je nestabilna sa elementima stabilizacije u domenu dijametralno suprotnom od onog kog smo imali 7 maja popodne. Nadamo se disbalansu u periodu rebalansa i samo tako možemo pobediti...o čemu sam ono počeo. Kažite već jednom nešto konkretno. Beograd ima najviše zaraženih svakog dana. Recite bre koliko je to najviše. BROJEM!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA