≫ 

Kakva to čuda pravi robot sa brisevima za koronu u laboratoriji u Batajnici? Opslužuje ga 1 čovek

Robot obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta

  • 7

Njega opslužuje jedan čovek, a on može da zameni šest i više analitičara. Njemu ne curi znoj niz leđa zbog skafandera, i nema problem da diše jer nosi duplu masku i vizir. On je svemoguć, neumoran, i još pomaže drugima...

Ukratko rečeno, on je robot, koji od aprila meseca "pomaže" zaposlenima u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije prilikom analize briseva uzetih od pacijenata sumnjivih na korona virus.

U laboratoriju u Batajnici, ova najsavremenija mašina, uselila se u aprilu. Ne izgleda kao klasičan robot, ali ima sve njegove karakteristike, a posebno onu zbog koje mu ne izmiče snaga.

Kako nam je objasnio direktor Direkcije dr Nenad Dolovac, posao mu je da pripremi uzorke za stavljanje u PCR aparat, koji će dati konačni rezultat da li je neko pozitivan ili negativan na korona virus.

Ova mašina može da zameni više analitičara u toku jednog dana testiranja. Kao što znate, robot je neumoran i on može da radi 24 časa. On u značajnoj meri daje mogućnost da se ljudi što kraće zadržavaju u ovom delu. Jer, neprijatno je samo biti u ovom skafanderu, a kamoli sedeti u jednom mestu i pogoditi svaku onu rupicu koju treba, kada se rade molekularno-tehničke identifikacije.

- Nažalost, molekularni biolozi u ovom odelu provode i po 8, 9, 10 sati. Kao što možete da vidite, disanje je vama otežano u ovoj opremi, a sam rad pogotovo. Robot taj problem nema, tako da je dovoljno da jedan čovek postavi parametre, onda on sam obavlja posao. On, na neki način, radi pripremu uzoraka pred samo njihovo stavljanje u PCR aparat - objašnjava Dolovac za Telegraf.rs.

Robot je smešten u najinfektivnijem delu Direkcije, u kojoj se radi i PCR testiranje.

- PCR testiranje se radi u istoj ovoj prostoriji ali u sobi koja je malo klimatizovana. Tu se nalaze 4 PCR aparata na kojima se vrše analize. Svi su u funkciji a što se tiče broja uzoraka koji sada dolaze u direkciju, od 1.000 do 1.500, dovoljna su nam 3 aparata. Četvrti je rezerva, ako se desi da se neki pokvari, da ne bi proces stao ili se usporio. Mi svakodnevno imamo 1.500 uzoraka, pa jedno kašnjenje može da se oslika na nekoliko dana, te smo sa rezervnim aparatom taj rizik sveli na najmanju moguću meru - navodi naš sagovornik.

Odmah nakon što je robot stigao u ovu laboratoriju, kako je onda rekao direktor, kapaciteti testiranja su povećani za 30 odsto, jer, robot obrađuje 94 uzoraka za 45 minuta.

Dolovac je tada rekao i da robot ipak ne može da zameni ljudsku ruku kod prvog dela prijema uzoraka.

I dalje mora prosto ljudska ruka da radi na prvom delu obrade samih uzoraka - rekao je Dolovac tada za medije.

U ovoj laboratoriji sada se radi od 1.000 do 1.500 uzoraka dnevno, a maksimalni kapacitet je 2.000. Do sada su obradili 120.000 i više uzoraka. Svaki kapacitet stiže u roku od 24 sata.

Zaposleni, njih 50, kako nam je ranije rekao Dolovac, rade u tri smene.

-  U jednoj smeni boravi od 10 do 20 zaposlenih, a 40 do 50 radnika može da uradi oko 2.000 analiza u roku jednog dana. Procesi rada u samoj laboratoriji su prilično odvojeni. Jedan deo je zavođenje uzoraka, drugi deo je priprema uzoraka za PCR testiranje, treća ekipa radi na pripremanju master miksa, i onda četvrta ekipa radi na PCR-u, na završnom delu te analize. Imamo i petu ekipu, koja očitava rezultate, i šestu, koja kači rezultate na portal da bi bili vidljivi. Procesi rada su odvojeni da ne bi došlo do kontaminacije i da bi se efikasnost procesa ispitivanja dovela na maksimalnu meru da u toku jednog dana možemo da primimo i obradimo tu količinu uzoraka - objasnio je on za naš portal.

Testiranje uzoraka na korona virus u ovoj laboratoriji počelo je 29. marta. Plan je da se u perspektivi povećaju kapaciteti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma

    15. avgust 2020 | 21:51

    Gde vi tu vidite robota?

  • 😷

    15. avgust 2020 | 21:55

    Sve namješteno kakva Korona, ustvari to je samo dokaz da će roboti preuzeti radna mesta.

  • Pravednik

    15. avgust 2020 | 22:19

    Ma neka puste robota da radi i sam PCR test. Zašto samo pripremu? Lepo da presudi 0-negativan 1-pozitivan. Pa kome šta zapadne po binarnom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA