≫ 

Ovako izgleda troslojna maska koju je deca trebalo da nose u školi: Košta više od 3 hirurške

Deca ne bi trebalo masku da nose sve vreme na času, već samo kad izlaze van

Troslojna maska, virus, korona, Predrag Kon Foto: Telegraf, Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Nova školska godina roditeljima zadaje glavobolju oko kupovine knjiga, pribora, a ova je zbog korona virusa, sve to nekako bacila u drugi plan, jer je pažnja usmerena na to da li će deca ići u školu ili pratiti nastavu na daljinu, da li će morati da nose maske, a na kraju i koje.

U dva dana smo čuli dve različite izjave od istog člana Kriznog štaba za borbu protiv korone. Naime, juče je epidemiolog Predrag Kon rekao da deca u školi neće moći da nose obične hirurške i platnene maske, već da će morati da budu specijalne, i to troslojne. Već jutros je izjavu promenio, te rekao da će biti dovoljno da učenici tokom boravka u školi nose "bilo kakve maske", uključujući hirurške, platnene ili šivene.

Ipak, izjava da moraju da nose specijalne, pa još troslojne, mnoge je naterala da stave prst na čelo i zapitaju se koje su to maske, i koliko koštaju.

To je upravo ova maska na slici.

Kako za Telegraf.rs objašnjava Dragutin Rajevac, predsednik Udruženja privatnih apotekara Srbije, reč je o maski sa takozvanom budžom napred, a cena joj 140 dinara.

- Ona ima oznaku N95, KN95, FFP2, i ona čuva 95 odsto - kaže Rajevac za Telegraf.rs.

Prema njegovim rečima, u nekim situacijama, ova maska može da se koristi i do 3 dana.

- Ako je koristite kao kada idete u samoposlugu, odnosno samo prilikom odlaska u samoposlugu, onda može da se koristi i dva, tri dana - rekao je Rajevac za naš portal.

Poređenja radi, obična hirurška maska košta od 40 dinara pa naviše, ali bi ona morala da se menja svaki dan. 

Inače, pre desetak dana dr Predrag Kon je rekao i da ne treba deca sve vreme dok su u školi da nose maske.

- Ono što sa medicinskog aspekta mogu da kažem, mislim da nošenje maski nema smisla tokom boravka u klupi, jer će postojati određeni razmak, već samo kada deca izlaze van - rekao je dr Kon gostujući na RTS.

Par dana kasnije na konferenciji za novinare, on je do detalja objasnio kako bi trebalo da izgleda povratak dece u školu.

- Samo ponašanje u školi će biti definisano, kako za učenike tako i za nastavnike. Neće to biti toliko strašno, kako se možda na prvi mah čini. Treba imati na umu da će u mlađim razredima biti nastave u školama, a za ostale kombinovano. Drugačije će biti za srednje škole, a drugačije za mlađe razrede - rekao je Kon.

Takođe je podsetio da u mlađim uzrastima nema težih slučajeva obolevanja, ali i naglasio da će svakako u pripravnosti biti sve zadužene epidemiološke službe.

- Ono što treba roditelji da znaju jeste da samo zdravo dete može da ide u školu, pa će oni neki način biti naši saradnici u svemu ovome, što je i za očekivati - objasni je Kon.

Biće potrebno da dete svakog jutra pogledaju i eventualno mu izmere temperaturu da se ne bi to prepuštalo samim školama. To je jedna stvar. S druge strane, biće potrebno da pomognu i da razgovaraju o tome sa svojim detetom. Smernice za to će se prikazivati i na televiziji u prilozima koje spremamo. Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano kako za nastavnike, tako i za učenike. Neće to biti tako teško kao što na prvi mah izgleda, napraviće se tako da deci bude potpuno jasno - istakao je on.

Podsetimo, u jednoj učionici moćiće da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara.

Ako ste propustili pročitajte tekst Kako će izgledati nova školska godina. 

Video: Kisić-Tepavčević objasnila zašto je važno nositi masku

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Republika Srpska

    17. avgust 2020 | 15:59

    Maske nisu samo obaveza u Srbiji već u čitavom svijetu tako da nije to neki lopovluk vec preporuka posto se ne zna jos kako se zastititi ...tj sve se nagađa ...al se pokušava nešto napraviti...postavite se vi u kozu nekoga ko odlucuje ....ako pustis sve kriv si za smrt ljudi, ako hoces da pomognes onda kazu nema koronem pljacka zbog maski i td...PA KO ĆE NAMA UDOVOLJITI.....cuvajte se koliko možete

  • Boža zemunac

    17. avgust 2020 | 15:11

    Dokle će ovaj da nas maltretira ?

  • Sale71

    17. avgust 2020 | 18:49

    Te brnjice neka nosi struka i ostale lude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA