Počela primena novog Zakona o sprečavanju korupcije

Ovaj zakon predstavlja krovni preventivni antikorupcijski propis

  • 2
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija Foto: Pixabay

Primena Zakona o sprečavanju korupcije, koji je usaglašen sa preporukama država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope - GREKO, počela je danas, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Zakon, koji menja dosadašnji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, predstavlja krovni preventivni antikorupcijski propis, koji jača ulogu i kapacitete Agencije.

- Zajedno sa ranije donetim Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma, i korupcije, Zakonom o lobiranju i Zakonom o poreklu imovine, Srbija je znatno unapredila normativni okvir za još efikasniju borbu protiv korupcije - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Zakon o sprečavanju korupcije, koji je u Narodnoj skupštini Srbije usvojen 22. maja 2019. godine, uređuje pravni položaj, nadležnost, organizaciju i rad Agencije i uvodi brojne novine vezane za sukob interesa, kumulaciju javnih funkcija, prijavljivanje imovine i prihoda funkcionera, ovlašćenja Agencije, izbor rukovodećih organa.

Osnovni ciljevi novog zakona su zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije, jačanje integriteta i odgovornost organa javnih vlasti i javnih funkcionera.

Donošenje Zakona je bilo predviđeno Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije za period 2013- 2018. godine, njenog Akcionog plana, kao i Akcionog plana za Poglavlje 23.

Video: Nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZA

    1. septembar 2020 | 14:33

    Da li je obuhvaćena i korupcija u zdravstvu,državnim organima i institucijama ?

  • Др

    1. septembar 2020 | 13:26

    Па, зар је било неопходно чекати преко годину дана!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA