Ovako je naučnik Ivan otkrio misteriozno biće, staro više od 500 miliona godina: Otkud ono u Srbiji?

Razgovarali smo biologom Ivanom Totom iz Udruženja Habi Prot, koji je naišao na ovu drevnu životinju

  • 12
Foto: Privatna arhiva Veličanstvena briozoa

U Specijalnom rezervatu prirode "Ritovi donjeg Potisja" kod Zrenjanina pronađena je vrsta "Pectinatella magnifica" koja spada u Briozoe, veoma stare grupe organizama, nastale još pre 500 miliona godina. Ovim povodom razgovarali smo sa biologom Ivanom Totom, koji je otkrio ovu vodeno biće o kom se ne zna mnogo...

Privatna arhiva Biolozi Ivan Tot i Jasna Jovanović u naučno-istraživačkoj ekspediciji/ Foto: Privatna arhiva

- Veličanstvenu briozou pronašli smo potpuno slučajno, tokom obilaska obale Tise u okviru istraživanja dnevnog leptira. Uočili smo je na potopljenoj grani vrbe. Pošto sam pomenutu vrstu pre dve godine našao na Dunavu kod Bačke Palanke, znao sam o čemu se radi... Briozoe su vrlo stara grupa organizama. Nastali su još u Kambrijumu, pre 500 miliona godina. Inače, većina briozoa su morski organizmi, a ova slatkovodna poreklom je iz Severne Amerike. Na Evropskom kontinentu je zabeležena 1950, u Nemačkoj. Posle se prijavljivalo njeno prusustvu i u drugim evropskim zemljama, ali je dospela i do Japana. Hrane se filtriranjem hranljivih materija iz vode.

Pretpostavlja se da su je donele ptice u naše reke

Privatna arhiva Tisa/ Foto: Privatna arhiva

- Kolonije briozoa se raspadaju u jesen kada se voda ohladi, a tada se oslobađaju i statoblasti. Statoblasti plutaju na površini vode i kače se za različite životinje koji ih raznose, tako je verovatno i ova dospela u naše vode, pomoću ptica selica... Ne kreću se, osim kada im dođe vreme za razmnožavanje.

Ponekad su je viđali samo ribari

Privatna arhiva Pronađena retka vrsta Foto: Wikimedia/Jomegat

- Ova vrsta je prisutna duži niz godina u Srbiji, ali je neatraktivnog izgleda, ne pričinjava očiglednu štetu na ekosistem, ili korisnike vodenih ekosistema. Uglavnom za njeno prisustvo znaju ribolovci i ribari. A pošto je grupa briozoa neatraktivna i za biologe u Srbiji, jer nemamo more, a većina vrsta je morskih organizama, jednostavno nema naučnih radova na ovu temu za naše područje - zaključuje biolog Ivan Tot.

Za ovo otkriće su zaslužni entomološkog tim HabiProt-a udruženje koje se bavi zaštitom prirode kroz naučna istraživanja, monitoringom zaštićenih i ugroženih vrsta i Ustanova "Rezervati prirode Zrenjanin" koji su vrstu pronašli u zaštićenom području Specijalnog rezervata prirode "Ritovi Donjeg Potisja". Njihova istraživanja usmerena su na insekte, pre svega retku i strogo zaštićenu vrstu dnevnog leptira Panonski prelivač-Apatura metis.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Kihot

    5. septembar 2020 | 21:24

    Kako 500 mil godina kada bajkovite religiozne dogme proračunaše da je svet star nekih 5. 000 god?

  • MONARHISTA

    5. septembar 2020 | 20:50

    MA OBIČNA KRASTAVA ŽABA KOJA JE PORASLA OD OSIROMAŠENOG URANIJUMA. IME JOJ JEKLINTONKA

  • MONARHISTA

    5. septembar 2020 | 21:52

    KOLKO SAM JA NES5O ČUO DA JE ZEMLA STARA NAVODNO OSAM MILIJARDI GODINA A MI JOS NEZNAMO STA JE BILO U PRVOM VEKU PRE HRISTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA