≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kroz ovo groblje prolazi se s osmehom: Samo u Vranjskoj Banji je normalno da mrtvi "zabavljaju" žive

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da je na ovom romskom groblju negde sahranjena i - Koštana

  • 3
Groblje Vranjska Banja Printskrin: Prva

Kada bi vas neko video kako se šetate grobom i smeškate, rekao bi sigurno da ste nepristojni. Ali ne i na jednom malom groblju u Vranjskoj Banji. Pokojnici "zasmejavaju" prolaznike slikama iz najlepšeg perioda svog života, pošalicama i anegdotama.

Veruje se da je na ovom romskom groblju negde sahranjena i - Koštana.

- Nisam siguran, ali mislim da je groblje jedinstveno. Takav čin je potreba da se sačuva uspomena na pokojnike u momentima kada su bili najveseliji i najlepši. Romi su se emancipovali, ali su ostali verni tradiciji - pričao je za "Novosti" novinar Slavomir Kostić, inače Vranjske Banje.

On naglašava da se emancipacija Roma nije odrazila na njihov stav prema životu i smrti, da je život kategorija uvek važnija od smrti u njihovom poimanju života i da zato na nadgrobnim spomenicima na svom groblju u naselju Ćosiki ima fotografija koje život stavljaju ispred smrti i prolaznosti, sa željom da se zauvek zapamte Romi koji su uveseljavali i sebe i druge.

- Kad prođemo ovde, razveseli nas iako je groblje - pričaju meštani Vranjske Banje za Prvu.

Groblje Vranjska Banja Printskrin: Prva

Nažalost, groblje je pomalo zaraslo u korov.

- Ja se plašim da idem na majku da palim cigaru i da idem na groblje, će te izede neka zmija! - šriča jedan meštanin pred kamerama Prve.

Neki od pokojnika predstavljeni su kako pevaju ili igraju, neki su sa mikrofonom, a neki sa trubom. Ima trubača, klavijaturista, harmonikaša, pevača...

Nisu zanimljive samo fotografije već i natpisi na spomenicima. Jedan od njih opisuje kako je čovek koji je sahranjen u Banji umro. "Smrt je nasledila usled aperisanja, od krajnike" - deo je epitafa na jednoj od nadgrobnih ploča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NI 1

    13. septembar 2020 | 11:23

    I groblja su deo zivota,kakav si u ovom takav i u onom zivotu,zašto lu su ljudi tužni ako se neko samo preseli i tamo se opet sretnu.

  • Milan

    13. septembar 2020 | 14:10

    To je cirkus a ne groblje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA