Sećanje na junake: Iz male Čajetine u Prvom svetskom ratu učestvovalo je preko 3.000 boraca

"Treba drsko prodirati – bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage. Sa nepokolebljivom voljom i nadom u Boga – junaci, napred u otadžbinu"

  • 8
Čajetina Foto: RINA

Samo iz malene Čajetine je u Prvom svetskom ratu učestvovalo 3.500 boraca, među kojima je bio i pukovnik Krsta Smiljanić iz Ljubiša, najvećim delom rata komadant Drinske divizije, kome su se Zlatiborci odužili podizanjem spomenika u parku pored Kraljevog trga na Zlatiboru.

Srbija i Republika Srpska od danas u formi praznika slave 15. septembar, dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front i kada je srpski vojnik nezaustavljivo krenuo da istera neprijatelja iz svoje otadzbine. Ovim praznikom slavi se i srpska zastava, koju upravo ti junaci odbrane Srbije nisu ni za živu glavu hteli da ostave neprijatelju.

Sa ponosom se sećamo predaka iz naše slavne istorije i svim srcem se trudimo da budemo njihovi dostojni naslednici – izjavio je za RINU predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, dodajući da je upravo jedinstvo svih srpskih rodoljube, ma gde se nalazili u matici i rasejanju, neophodan uslov za opstanak srpskog naroda i srpskog imena.

Sećajući se žrtve naših predaka, dodao je Stamatović, ne možemo, a da se ne setimo i naredbe srpske Vrhovne komande uoči proboja Solunskog fronta: „Svi komadanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom – od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Treba drsko prodirati – bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage. Sa nepokolebljivom voljom i nadom u Boga – junaci, napred u otadžbinu“.

Na čelu 140.000 srpskih vojnika (među kojima je bilo oko 25.000 dobrovoljaca) bio je vojvoda Živojin Mišić, dok je komadant proboja Solunskog fronta bio francuski general Franše d Epere, čije reči da „srpskog vojnika nije mogla da prati francuska komora sa konjanicima“ i dan-danas odzvanjaju u našim ušima, posebno kada se sećamo tih naših predaka, koji su nam doneli slobodu u kojoj i danas uživamo.

Mladi naraštaji koji predstavljaju našu budućnost bi trebalo da se sećaju i reči tadašnjeg ministra spoljnih poslova SAD Robert Lesing koji je, oduševljen naletom srpskog vojnika na Solunskom frontu, rekao: „Kada se bude pisala istorija Prvog svetskog rata njen najslavniji odeljak nosiće naziv Srbija. Srpska vojska je učinila čuda od junaštva, a srpski narod pretrpeo je nečuvene muke i takvo požrtvovanje i hrabrost ne mogu proći nezapaženo – oni se moraju nagraditi.“, zaključio je Stamatović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikii

    15. septembar 2020 | 15:06

    Junacine starog kova retko koja zemlja malog naroda - brojcano moze da Iznedri ,vaspita,nauci mnogo cemu kao Osnov Ljudskih Vrednosti i Neke Samo Nama Znane Iskonske Duhovnosti !? Ali zato mnogo sto sta nije valjalo pa napr .Sve ce to Narod pozlatiti je nazalost te Iskonske junacine dovelo na pijadastal Najveceg ljudskog ponizenja i bede na ovim prostorima !? NEKA V A M JE VECNA SLAVA JUNACINE !?

  • Драган

    15. septembar 2020 | 19:19

    “Партизани су гинули за Партију Стаљина и Тита !У Првом Светском Рату ХЕРОЈИ су гинули СЛОБОДУ И ОТАЏБИНУ .Зато су СОЛУНЦЕ патризани малтретирали кад су ушли у Србију позади јединица Црвене Армије са америчким наоружањем .Оно што је српска војска учинила у Првом Светском Рату је ХЕРОИЗАМ и ПАТРИОТИЗАМ а улазак партизана у Србију је био помор стотине хиљада српских ПАТРИОТА зато што нису били за СТАЉИНА и ТИТА .

  • RODJA

    15. septembar 2020 | 19:45

    VECNA SLAVA I HVALA I SRECAN SVIM SRBIMA DAN JEDINSTA SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA