Srpkinja mislila da je muž bogat, pa je shvatila da je u zabludi. Odmah je tražila razvod

Njen slučaj nije jedini. U ovakvim slučajevima brak je rušljiv, a pravna posledica rušljivosti braka je kao da se on nije ni desio

  • 30
Razvod

Foto: Pixabay

- U svojoj karijeri sam imao primer žene koja se udala za čoveka koji joj je ispričao da je bogat, da ima puno nekretnina, novca, međutim, ona je posle shvatila da to nije istina i tražila je da se brak poništi jer je bila u zabludi - kazao je za Telegraf.rs Vladan Gotovac, advokat.

Zabluda jeste razlog za poništaj braka jer kako Porodični zakon predviđa, brak ne može da sklopi lice čija volja nije bila slobodna.

To znači da lice koje ulazi u brak i izjavljuje volju ne sme da bude pod prinudom ili zabludom.

Šta je zabluda? Netačna predstava o stvarnosti

 

Za poništaj braka pravno su relevantne:

- Zabluda o fizičkoj ličnosti supružnika, postoji u slučaju kada se brak sklopi sa sasvim drugih licem od stvarno željenog (npr. ovakvi slučajevi mogući su primerima sklapanja braka putem punomoćnika)

- Zabluda o građanskoj ličnosti, postoji kada postoji zabluda o činjenicama koje čine građanski identitet supružnika (ime, državljanstvo, porodični status, datum rođenja, prebivalište itd.)

brak, kriza, razvod, problemi u vezi, prevara, briga otuđenost tuga

Foto: Shutterstock

- Zabluda o bitnim okolnostima, postoji kada je jedan od spružnika bio u zabludi o nekoj bitnoj osobini (ne bi sklopio brak da je za nju znao) drugog supružnika

Primeri zablude

 

Žena sa početka teksta je bila u zabludi jer je verovala da je njen izabranik bogat kao što je pričao. Kako smo saznali iz razgovora sa advokatima, njen slučaj nije jedini.

- Ja sam imao primer da je čovek imao bipolarni poremećaj i da to nije rekao devojci koju je oženio. Kad je ona to saznala, tražila je poništaj braka jer je nije znala da je bolestan - ispričao je Miloš Antić, advokat.

Miloš Antić, advokat

Miloš Antić, advokat Foto: Privatna arhiva

Pored skrivanja imovinskog stanja, dijagnoza postoje i druge stvari koje partnera mogu da dovedu u zabludu.

- Kad npr. muškarac izvrši promenu pola, postane žena i uđe u brak sa čovekom kojem nije rekao da je ranije u stvari bio muškarac, to je zabluda - objasnio je Vladan Gotovac, advokat.

U ovakvim slučajevima brak je rušljiv a pravna posledica rušljivosti braka je kao da se on nije ni desio.

Porodični zakon

 

U Porodičnom zakonu stoji na koje načine može da dođe do prestanka braka.

To su: ništavost braka, rušljivost braka i razvod.

Prema članu 39 Porodičnog zakona do rušljivosti braka, odnosno poništaja može da dođe ako je supružnik bio u zabludi.

(1) Brak je rušljiv kada je na njegovo sklapanje supružnik pristao u zabludi o ličnosti drugog supružnika ili o nekoj njegovoj bitnoj osobini.

(2) Zabluda o ličnosti postoji kada je supružnik mislio da sklapa brak sa jednim licem, a sklopio je brak sa drugim licem (zabluda o fizičkoj ličnosti), odnosno kada je sklopio brak sa licem sa kojim je želeo, ali to lice nije ono za koje se izdavalo (zabluda o građanskoj ličnosti), a supružnik koji je u zabludi ne bi sklopio brak da je za to znao.

(3) Zabluda o nekoj bitnoj osobini postoji kada se radi o takvoj osobini zbog koje supružnik koji je u zabludi ne bi sklopio brak da je za nju znao.

Video: Mirjana slavi 30 godina od razvoda!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radojka

    27. septembar 2020 | 16:14

    A jel zabluda ako budućem mužu kažem da mi je drugi a prećitim da je drugi al u drugoj svesci?

  • draff

    27. septembar 2020 | 17:23

    Onda bi ništavnost trebalo da postoji i kad žena pre braka nosi šminku, izazovnu odeću i lepu frizuru. "Mislio sam da je lepša, dovela me u zabludu".

  • Zzx

    27. septembar 2020 | 16:21

    Zinula za parama ko i vecina ovdašnjih devojaka ha ha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA