Da li pravila o nadzoru i upozorenja na ulasku u Srbiju važe i za strane državljane?

Tekst koji će dobijati na granici predstavljaće samo jedan apel, molbu da se prijave, jer je to u interesu njihovog zdravlja

  • 21
Turisti aerodrom, koronavirus Foto: Shutterstock

Nadzor nad onima koji u Srbiju ulaze iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije neće se primenjivati samo nad našim građanima, već i nad stranim državljanima koji imaju boravak u našoj zemlji, saznaje Telegraf.rs.

Svi oni će morati u roku od 24 sata da se prijave elektronski, putem sajta e-zdravlje.gov.rs, gde će popunjavati prijavu. Nebitno je da li su u ove četiri zemlje boravili dva ili 10, 15 dana.

Ovaj nadzor, da podsetimo, počeće da se primenjuje sutra, posle 18 časova.

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa objašnjava za Telegraf.rs da je stvar oko prijave veoma jednostavna, kao i ko će sve morati da se javi zdravstvenim vlastima na ovaj način.

- Stvar je vrlo prosta. Urađena je prijava i odjava. Svako na ulazu u zemlju dobija jedan tekst, koji je vrlo korektan. On kaže: "Molim vas, s obzirom na to da dolazite iz takve i takve zemlje..." To se odnosi na naše državljane, i strane državljavljen koji imaju odobren boravak u Srbiju ili radnu dozvolu. I oni potpadaju pod to. Nije isto da li su oni u Srbiji dan, dva pa se vraćaju, ili će boraviti u Srbiji jer imau neki posao, boravak. To isto važi i za studente iz Republike Srpske, Crne Gore... I oni moraju da se prijave, jer i oni duže borave - objašnjava prof. dr Tiodorović.

Dodaje da bi svako ko se prijavi, tu prijavu trebalo i da odštampa, da je ima uz sebe kao dokaz.

- Sve njih će u međuvremenu pozivati lekari, što će biti najveći posao, da provere kako se osećaju - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tekst koji će dobijati na granici predstavljaće samo jedan apel, molbu da se prijave, jer je to u interesu njihovog zdravlja.

- Svako računa da onaj ko je bolestan, on će se i sam javiti u kovid ambulantu. A, ovo se odnosi na zdrave. Mi, u stvari, sprovodimo nadzor nad zdravim 10 dana. Posle 10 dana, oni mogu opet da se uloguju na taj link, i pošto nisu imali nikakve tegobe, biće odjavljeni. Nama je samo cilj da ustanovimo odakle su nam došli i da ispratimo njihovo zdravstveno stanje - kaže prof. dr Tiodorović za naš portal.

Odluku o ovom nadzoru doneo je Krizni štab za borbu protiv korona virusa u ponedeljak, a on će početi da se primenjuje sutra.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba kazao je, takođe, jutros da će se oni koji dolaze prijavljivati samo elektronski, i da će to biti putem sajta e-zdravlje.gov.rs.

On je za RTS objasnio da ako baš neko ne može to da obavi elektronksi, ne zna ili nema mogućnost da mu to neko učini, onda može da ode i kod svog izabranog lekara u dom zdravlja i to učini.

Ako ta osoba u okviru od 10 dana dobije tegobe, odmah treba da se javi u kovid ambulantu. Prva je obaveza da se prijavi elektronski, a druga, ako se pojave simptomi, da se javi i kuvid ambulantu. I čim ode u ambulantu, preda knjižicu, odmah lekar ima uvid u podatke - rekao je dr Kon.

Video: Kisić: Od petka u 18h nadzor svih koji se vraćaju u zemlju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sam

    17. septembar 2020 | 20:04

    Ne zanima me. Rodjeni smo slobodni,tako se i krecemo.

  • Mia

    17. septembar 2020 | 21:31

    Boze..ima li kraja budalastinama u ovoj zemlji..

  • ma ajde

    17. septembar 2020 | 20:49

    Ima nas koji nemamo knjizice ni izabrane lekare. Kuda sa nama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA