≫ 

Priča Tijane koja je spasila život komšinici: Profesor, a vozi taksi, bivši muž bi da joj uzme sina

Pre pet godina došla je u Srbiju sa detetom, a od tada je bivši suprug prekinuo svaki kontakt sa sinom. Ali ne i sudski spor

  • 0
Tijana Jerovasilis Foto: Printskrin RTS

Pre nekoliko dana taksistkinja iz Užica spasila je život komšinici, koja se otrovala gljivama. Tako je skrenula pažnju javnosti i na ljude koji nas često voze, a da se retko zapitamo ko sedi za upravljačem taksija i kakva je životna priča onih koji su često diskretni heroji.

Tijana Jerovasilis je profesorka srpskog jezika, a kako nije našla posao u struci, kao samohrana majka devetogodišnjeg Lukasa odlučila se za taksiranje.

- Ovo je jedini posao koji mi pruža mogućnost da radim kada ja hoću, zahvaljujući mom gazdi. Dao mi je auto da bude stalno kod mene, tako da mogu da se posvetim obavljanju detetovih dnevnih zadataka, domaćih zadataka, da mu spremim ručak, večeru - kaže za RTS Tijana.

Tijana Jerovasilis vodi i pravnu bitku za starateljstvo. Uz podršku srpskog konzulata i Evropske organizacije za pomoć ženama od nasilja ostvarila je samo deo pravde.

Pre pet godina došla je u Srbiju sa detetom, a od tada je bivši suprug prekinuo svaki kontakt sa sinom. Ali ne i sudski spor.

Taksistkinja iz Užica kaže da ni Lukas ne može da dobije ono što svakom detetu državljaninu Srbije pripada.

- On je dete kome su uskraćena sva prava i na teritoriji Grčke, jer tamo ne živi. A na teritoriji Srbije nije dobio ono što mu pripada kao srpskom državljaninu - poručuje majka devetogodišnjeg dečaka.

Životne teškoće mnoge su, kao i Tijanu opredelile da postanu taksisti. Užičane tako voze bivši direktori, profesori, inženjeri, zanatlije. Lične teškoće motivišu ih da budu i više od vozača taksija.

- Imam situaciju gde je naš vozač izašao u bolnicu na drugi sprat hirurgije, izneo pacijenta, bez noge i to je traženo od nas. Da ga iznese, da ga odnese u vozilo, da ga odveze kuće i da ga unese u kuću - kaže Dragan Mijailović menadžer taksija u Užicu.

Spašavanje komšinice od trovanja gljivama, Tijani je otvorilo vrata i za rad u struci. Dok rad u školi ne postane stalan posao, kao vozač taksija imaće sigurnost.

Tijanin podvig je dospeo u javnost. Međutim, taksisti širom Srbije spašavaju živote, a po pravilu te vožnje su besplatne. I u drugim situacijama vožnje vrede mnogo više, nego iznos na taksimetru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA