≫ 

Sve o nadzoru nad građanima koji ulaze u Srbiju, a koji je zvanično počeo: Ovo su koraci

Povratnici iz Crne Gore, BiH, Albanije i Hrvatske imaju rok od 24 sata da popune test samoprocene

  • 17
Granica CG, Papir granični prelaz CG, turisti Foto: Rina.rs, Čitalac Telegrafa, Pixabay

Zvanično, u 18 sati počeo je nadzor od 10 dana nad građanima koji se vraćaju iz Crne Gore, Srbije, BiH i Albanije. Oni koji su dobili papir na ulazu u zemlju pre 18 sati, nisu u obavezi da se prijave, ali im se preporučuje. 

Svaki naš ili strani državljanin sa boravkom u Srbiji, koji sada uđe u našu zemlju, dobiće na graničnom prelazu obaveštenje da u roku od 24 sata treba da se prijavi zdravstvenim vlastima u Srbiji, i o svim drugim obavezama... U njemu se ističe da ovaj nadzor ne podrazumeva zabranu kretanja, tako da nema samoizolacije. 

Prvi korak 

Prijava se radi elektronski, putem sajta www.e-zdravlje.gov.rs . Na ovom sajtu, naime, povratnici treba da urade test samoprocene na korona virus.

- Rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u Kovid ambulantu - saopšteno je juče iz Vlade Srbije.

Oni koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba telefonom da pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Drugi korak

Građanin koji popunjava test treba rezultat da odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu, saopštila je juče u Vladi Srbije.

Granični prelaz Batrovci, uputstvo Ministarstva zdravlja za građane Srbije Granični prelaz Batrovci Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Treći korak 

Građani ne treba po automatizmu da idu u kovid ambulante pri povratku iz inostranstva,  već samo oni koji, nakon što urade test, dobiju takva uputstva.

Naime, period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana. Zato, svi oni, koji, kada su uradili prvi put test, nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu, treba  još jednom da urade test nakon 10 dana.  

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Četvrti korak

Ukoliko se nakon urađenog testa, građanin dobije obaveštenje da treba da se javi lekarima, nebitno da li ga radi prvi ili drugi put, on to treba da učini u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

Kako izgleda test samoprocene 

Svako ko se prijavljuje elektronski,  prvo treba da se registruje, a to se čini upisivanjem LBO i broja zdravstvene knjižice. Zatim se popunjavaju lični podaci, mesto boravišta, broj telefona, a onda je neophodno štiklirati odgovore na pitanja koja su postavljena.

Najpre se upisuje datum početka simptoma, i koliko iznosi povišena temperatura.

Na sledeća pitanja se odgovara štikliranjem.

Prvo treba štiklirati ponuđene odgovore ako postoji neki od bolova -  u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima.

U daljem popunjavanju testa neophodno je označiti neke od simptoma, a navedni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina - povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost-konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa. 

Neophodno je označiti i da li osoba ima neko hronično oboljenje, kao i da li je, ukoliko se radi o ženi, u pitanju porodilja ili trudnica.

Deo o putovanjima i kontaktima

U trećem delu samog testa, osiguranik popunjava da li je bio u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, kao i gde, i u kojem periodu. 

Poslednje što se na testu traži, jesu podaci o kontaktima - da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od COVID-a.

Pošto se odgovori na sva ova pitanja, potreban je samo klik koji deli od rezultata testa, a koji stiže odmah.

Koji stranci podležu obavezi javljanja? 

Nadzor nad onima koji u Srbiju ulaze iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije ne primenjuje se samo nad našim građanima, već i nad stranim državljanima koji imaju boravak u našoj zemlji. 

To stoji i u obaveštenju koje se dobija na samom graničnom prelazu, a juče je prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, objasnio za Telegraf.rs koje su to grupe.

- To se odnosi na naše i strane državljavljen koji imaju odobren boravak u Srbiju ili radnu dozvolu. I oni potpadaju pod to. Nije isto da li su oni u Srbiji dan, dva pa se vraćaju, ili će boraviti u Srbiji jer imau neki posao, boravak. To isto važi i za studente iz Republike Srpske, Crne Gore... I oni moraju da se prijave, jer i oni duže borave - objasnio je prof. dr Tiodorović.

Šta ako se neko ne prijavi?

I, mada je bilo reči da se svi oni koji se ne prijave, neće kažnjavati, na papiru, koji dobijaju naši građani na prelazima, piše da ukoliko se u roku od 24 sata ne prijave elektronski,  čine prekršaj, koji je kažnjiv po članu 85, stav 1, tačka 10, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. 

Ovaj član i ova tačka Zakona kažu, inače, da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniti svako ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Nadzor počeo još noćas

Iako je početak nadzora najavljen za danas u 18 sati, redakciji Telegrafa.rs javili su se čitaoci koji su se jutros vratili iz Crne Gore i BiH, a koji su nam rekli da si i oni dobili obaveštenje. i upozorenje da će biti novčano kažnjeni ukoliko se ne jave. 

Kako su oni saznali od carinika, nadzor je počeo još u ponoć.

Kako je danas na konferenciji izjavila prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Institua za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", oni koji su dobili papir pre 18 sati, ne moraju da se prijave.

- Oni koji su dobili papir pre 18 časova, a ulaze u Srbiju, nisu u obavezi da se prijave na portal, ali savetujemo i njima da se to urade, gde mogu i da urade test samoprocene i saznaju da li su pod povećanim rizikom - objasnila je dr Kisić-Tepavčević

Video: Više kola ulazi u Srbiju, nego što ide u Crnu Goru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. septembar 2020 | 18:08

    Ovo je najveci rijaliti sou ,izvinite ali kad sve covek zumira od pocetka pa sve do danas sta drugo da zakljuci

  • Minja

    18. septembar 2020 | 18:33

    Cuj samoprocena hahaha Boze ti sacuvaj.

  • Tia

    18. septembar 2020 | 18:23

    Ja sam radila pre 2 meseca taj test samoprocene sa svim simptomima i reče da sam negativna/ne treba da se testiram nego za 7 dana da uradim opet to isto. Otisla u ambulantu, uradila test i bio je pozitivan. Znači ne muljajte narod, ne može preko interneta da se da dijagnoza. Neozbiljno je veoma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA