≫ 

Oni koji su dobili papir pre 18h, nisu u obavezi da se jave: Imamo zaražene povratnike

Ovo su najnovije informacije u vezi sa korona virusom

Video: U Srbiji korona virusom zaražene još 62 osobe, jedan pacijent preminuo

Konferencija za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 održana je danas u Palati Srbija.

Na konferenciji su govorili zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

U poslednja 24 sata, korona virus je potvrđen kod 62 osobe, a preminuo je još 1 pacijent.

Testirano je njih 7.411, a broj pozitivnih izražen u procentima je 0.84% .

Na respirator je priključeno 20 pacijenata, a do sada je preminulo 739 osoba. 331 pacijent je hospitalizovan. Sedmoro dece je hospitalizovano u KBC Dragiša Mišović.

- 61 posto od ukupnog broja zaraženih je sa teritorije Beograda i Kragujevca, dok je 45 posto novozaraženih sa područja grada Beograda - rekla je dr Kisić-Tepavčević.

Povratak Srba iz zemalja regiona

Jedna od novina koja danas stupa na snagu u 18 časova, a tiče se korona virusa, odnosi se na nadzor srpskih državljana koji se vraćaju iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije.

Zbog toga je veliki broj Srba pohrlio nazad u svoju državu kako bi izbegao kontrolu. Naime, oni na ulazu u zemlju dobijaju obaveštenja da treba elektronski da se prijave. U okviru te prijave, oni treba da popune test samoprocene, i ako im stigne rezultat da treba da se jave u kovid ambulantu, to treba i da učine.

Oni koji imaju simptome korona virusa, odmah treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

- Osnovni koncept i ideja jeste prvo da se svi građani naše zemlje obaveste o aktuelnoj epidemiloškoj situaciji kako bi sagledali rizik po sebe i zdravlje svoje porodice ukoliko se nalazi u tim državama. Apelovali smo na naše građane da se vrate i da se poštuju sve preventivne mere kako bismo smanjili rizik prenošenja virusa - rekla je dr Kisić.

Najveća kazna - da se neko razboli

Kako je istakla, najveća kazna je za svakog da se razboli i da dalje prenosi infekciju na članove svoje porodice.

- Ovo jeste nešto što je zakonski regulisano i postoje zakonska akta koje pripisuju određene mere za nepoštovanje, ali akcenat nije na tome. Moramo da delujemo kao jedan tim u ovoj borbi, cilj je da kontrolišemo koliko je više moguće prenošenje ovog virusa u našoj sredini - rekla je doktorka.

Istakla je da je epidemiološka situacija povoljna ali da to može brzo da se promeni, te da je na svima nama da to držimo pod kontrolom.

- Oni koji su dobili papir pre 18 časova, a ulaze u Srbiju, nisu u obavezi da se prijave na portal, ali savetujemo i njima da se to urade, gde mogu i da urade test samoprocene i saznaju da li su pod povećanim rizikom - objasnila je dr Kisić-Tepavčević.

Kon: Imamo zaražene povratnike

U Beogradu već ima pojave korona virusa kod povratnika, upozorio je dr Predrag Kon.

- Od 9 pozitivnih, tri su bili oni koji su došli iz Crne Gore. Povratnika pozitivnih imamo - rekao je dr Kon.

On je, osvrćući se na kaznenu politiku, rekao da svako ko se ne prijavi, treba da zna da je u prekršaju.

Video: Kon: Povratnici iz inostranstva treba da odvoje 3 minuta da popune upitnik

- Ukoliko oboli i prenese tu zaraznu bolest, onda će taj neko drugi to da prijavi ili objavi. A ako se desi tragičan ishod, država je svakog pojedinca obavezala da o tome vodi računa - istakao je epidemiolog dodajući da je važno otkriti upravo najblaže slučajeve.

Kako je istakao, test samoprocene je dosad istestiran na 50.000 osoba i nema razloga da i ubuduće ne funkcioniše.

Dr Kon je rekao da je Krizni štab uputio samo apel, i ništa drugo.

- Dalje je potrebno da ispratimo ovaj sistem i kasnije. Imaćemo ozbiljan nalet naših građana pred veće slave, novembar, decembar, a da ne pričam pred Novu godinu i Božić. Isti taj sistem će i tada biti od koristi - naveo je epidemiolog.

Dr Kisić je objasnila da nadzor počinje od danas u 18 časova baš da bi se našim ljudima ostavilo dovoljno vremena da se vrate u svoju zemlju.

Ona je dodala i da je šansa da se razbolimo u Crnoj Gori 25 puta veća nego u Srbiji, a 8 puta je veći rizik za hospitalizaciju na području Crne Gore u odnosu na našu zemlju.

Video: Rizik da se razbolite u Crnoj Gori je 25 puta veći nego u Srbiji

Oboljevanje u školama

Od početka školske godine prošle su tri nedelje, a dr Kisić-Tepavčević rekla je da treba pohvaliti nastavnike i đake koji su se odgovorno i savesno ponašali.

Video: Krizni Štab se zahvalio đacima i nastavnicima jer je broj obolelih učenika za pod kontrolom

- U osnovim školama, u toku ove nedelje, bilo je 13 učenika i 6 nastavnika koji su zaraženi koronom. Zaražavanje se desilo van školske sredine. Od početka smo imali zabeležen jedan slučaj transmisije u okviru razreda u Beogradu - navela je ona.

U prvoj nedelji je bilo 10 učenika i 4 nastavnika zaraženih koronom. U drugoj nedelji takođe 10 učenika i 7 nastavnika. Od početka je virus potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika.

Što se tiče srednjih škola, 5 učenika u toku ove nedelje inficirano je korona virusom, kao i dva profesora.

- U prve dve nedelje, 11 učenika i 2 profesora zaražena su koronom, što je ukupno 16 učenika i 4 profesora srednjih škola - istakla je doktorka.

Dr Kon je rekao da ga raduje pojava korone u srednjim školama.

- Nemojte da me neko pogrešno shvati, ali najgore je kad ne čujete ni za jedan slučaj, pa se odjednom pojavi 10, 15. Sve ovo je pokazatelj da sistem funkcioniše. Biće teško ako bude virus vrlo prisutan, ali ako budemo sve mere zaista i poštovali, imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo jedan dramatičan udar kao što smo imali u julu - istakao je doktor.

Video: Kisić Tepavčević: Akcenat je na solidarnosti a ne na kažnjavanju povratnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rema

    18. septembar 2020 | 15:22

    Pa koja je razlika presao u 17h ili u 18'01..znaci posle 18h korona napada..smesnooo je ovo vise.opet hoce na tv

  • Jo

    18. septembar 2020 | 15:35

    BUDI TE ODGOVORNI I CUVAJTE SE KRIZNOG STABA!!!!!

  • Goga

    18. septembar 2020 | 15:42

    Kada čujem ovaj Kisićkin uvlakački ton, muka me uhvati ! Pohvaljuje učenike i nastavnike, iznosi suve brojke a situacija u srednjim školama - haos !! Ne pristajem da budem kolateralna šteta sistema koji kao "funkcioniše" !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA