≫ 

Da li će se kažnjavati građani koji se vrate u Srbiju, a ne prijave se? "Ovo je najgora kazna"

- Postoje zakonska akta koja propisuju određene mere, ali nije akcenat na tome - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević

  • 3

Da li će biti kažnjavanja naših građana koji se ne prijave posle povratka u zemlju sa letovanja u regionu, odgovarali su danas članovi kriznog štaba, dr Darija Kisić Tepavčević i Predrag KonJedna od novina koja danas stupa na snagu u 18 časova, a tiče se korona virusa, odnosi se na nadzor srpskih državljana koji se vraćaju iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije.

- Apelovali smo na naše građane da se vrate i da se poštuju sve preventivne mere. Kazne su nešto što ne bi trebalo da bude u prvom planu, najgora kazna za svakog bi bila da se razboli - navela je dr Kisić Tepavčević.

- Postoje zakonska akta koja propisuju određene mere, ali nije akcenat na tome. Kad su u pitanju svi naši građani koji su bili u zemljama gde je veći rizik i da se omogući njihova bolja kontrola, na šta da obrate pažnju, kada gde i kome da se obrate u slučaju pojave simptoma. Mi se nadamo da su se svi ponašali odgovorno i savesno i da sebe nisu dovodili u rizik. Imamo epidemiološku situaciju koja je dosta povoljnija, znamo da to može brzo da se promeni, ali na nama je da to što više držimo pod kontrolom - smatra Kisić Tepavčević.

- Pokazali smo da najveći broj nas koristi propisane preventivne mere i u skladu sa tim treba posmatrati sve propisane mere. I onima koji su dobili obaveštenja pre 18 sati da se prijave na portal preporučujemo da se ipak jave - rekla je ona.

Prema rečima dr Predraga Kona, ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta.

- Zašto je to bilo neophodno? U Beogradu već ima novih novih slučajeva iz Crne Gore, Turske, Egipta... I ti mali brojevi mogu mnogo da pokažu. Svaki pojedinac kad se prijavi na portalu Ezdravlje treba mu 3 minuta da bi obavio svoju obavezu, to je sve, ako ima problema s tim, ima sigurno nekog mlađeg ko će da pomogne. Svako ko se ne prijavi treba da zna da je u prekršaju. Nama je vrlo važno da otkrijemo te blage slučajeve. U ovom trenutku smo u Evropi među najboljima po situaciji, ali to moramo da održimo - naveo je dr Kon.

Podsetimo, građani koji se vraćaju sa letovanja na ulazu u zemlju dobijaju obaveštenja da treba elektronski da se prijave. U okviru te prijave, oni treba da popune test samoprocene, i ako im stigne rezultat da treba da se jave u kovid ambulantu, to treba i da učine.

Oni koji imaju simptome korona virusa, odmah treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

Jedna osoba preminula za 24 sata

 

U poslednja 24 sata, korona virus je potvrđen kod 62 osobe, a preminuo je još 1 pacijent.Testirano je njih 7.411, a broj pozitivnih izražen u procentima je 0.84%. Na respirator je priključeno 20 pacijenata, a do sada je preminulo 739 osoba. 331 pacijent je hospitalizovan.

Video: U Srbiji korona virusom zaražene još 62 osobe, jedan pacijent preminuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    18. septembar 2020 | 20:30

    Ma cek da prodje parada pa ce bukne korona od ovih sto peru guzu u slanoj morskoj vodi🤣 na paradi nema korone al taman ce proci vremeski period 7-10 dana e eto pa TI odmaraj na moru🤣🤣🤣🤣

  • Sam

    18. septembar 2020 | 22:49

    Ovo su samo preporuke a ne obaveza.

  • Cica Toma

    18. septembar 2020 | 17:43

    Jadno Andreja prica viceve a jos gore glumi sad kad se pikaze zoran radmilovic vidi se da nemamo glumce uz sve ostalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA