≫ 

Forenzičar otkrio šta možemo da saznamo o misterioznim kostima koje je našao planinar kod Zaječara

Stručnjaci mogu da izoluju DNK iz kostiju ili otkriju povrede

  • 4
Kostur pecina skelet

Foto: Jovan Cvetković

Ljudske kosti koje je kod sela Prlita (Zaječar) na ulazu u skrivenu pećinu, prava su enigma i pitanje je hoće li ovaj slučaj ikada do kraja biti rasvetljen.

Kosti su poprilično stare, jer na njima nema tkiva, ali čudan je način na koji su bile poređane (jedna lobanja visila je obešena o štap). Spominjala se i mogućnost sektaškog rituala, a definitivno je potvrđeno da ovde nema tragova skoro učinjenog zločina.

Strulnjaci, ipak, mogu da odgovore na neka pitanja, a o tome je za "Blic" pričao je forenzičar Časlav Ristić, ističući da se analize skeleta rade u Institutu za sudsku medicinu.

- Starost kostiju određuje se u Institutu za sudsku medicinu. Na osnovu kostiju može se odrediti i da li se radi o muškom ili ženskom polu i kolika je bila njihova starost u trenutku smrti. Ukoliko su kosti dobro očuvane, može se utvrditi da li ima nekih povreda, odnosno da li je tu eventualno prošao projektil ili su povrede nanete nekim oruđem ili oružjem, kao što je na primer sekira - objašnjava Ristić.

Ipak, način na koji je nekoliko skeleta bilo poređano (bile su najmanje tri lobanje) najviše zbunjuje Ristića.

- Nisam imao takav slučaj u karijeri. Neobično i misteriozno, postavlja se pitanje kako se to tu našlo i zašto - rekao je za ovaj list.

Stručnjaci mogu da izoluju čak i DNK iz kostiju.

- Dok je telo sveže, to jest do nakon godinu dana od smrti, iz želuca se može izolovati sadržaj i utvrditi prisustvo otrova ili neke druge supstance. Međutim, nakon otprilike godinu dana tkivo se raspada i ostanu samo kosti. Ipak, DNK iz kostiju se može utvrditi i posle 1.000 godina - kaže Ristić za taj list.

Video: Otkriveno groblje dece, na lobanjama imaju tetovaže, a od celog skeleta fale samo stopala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. septembar 2020 | 20:45

    Gospodin forenzicar kaze da telo se raspada posle godinu dana,neznam dali je ikad bio u manastiru sv Vasilije Ostroski i video telo Sv Vasilija,neraspadnuto preko 400 god,

  • Torlače

    18. septembar 2020 | 22:03

    Lapot!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA