Na Danima ludaje pobedila tikva teška 588 kilograma: Ponosni vlasnik otkriva u čemu je tajna uspeha

Najduži plod bundeve iznosio je 312 centimetara

  • 0
Dani ludaje, Kikinda

Printskrin: Youtube/Radio-televizija Vojvodine

Na 35. ''Danima ludaje'' u Kikindi, titulu za najtežu bundevu osvojio je Dušan Jankov iz Čuruga za plod težak 588,5 kilograma. Najduži plod ludaje imao je Kikinđanin Goran Lazić koji je prvo mesto osvojio za tikvu dugu 312 centimetara, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Vlasnik najteže ludaje kaže da je za uspeh potrebno kvalitetno seme koje se nabavlja u inostranstvu, te da je sada došlo vreme da se sada više posveti dugačkim tikvama.

- Nekih 50 odsto uspeha nosi seme, dobra genetika. Ali to je samo jedan preduslov, odnosno potencijal koji mi treba da ispratimo kako bi imali na kraju čime da se ponosimo - kaže Dušan Jankov, vlasnik najteže ludaje.

Američko seme svetskih rekordera, puno brige i rada i konstantno obilaženje na polju rezultiralo je time da je Kikinđanin Goran Lazić osvojio prvo mesto za najduži plod tikve. Ovogodišnja pobednica bila je duga 312 centimetara.

- Potrebno je da se pogodi lepo vreme, temperature da budu ujednačene, da se obavi zaštita, da se baci đubrivo i sve ono što se primenjuje na svakoj drugoj biljci, tako se radi i na bundevi - dodao je Goran Lazić, vlasnik najduže ludaje.

Uprkos problemima sa pandemijom korona virusa, Gradska uprava u Kikindi ostvarila je želju mnogih Kikinđana i obeležila, dosta skromnije nego što je bilo planirano, zvanično najbolju manifestaciju u Srbiji.

- Tradicionalne događaje, kulturno umetnički program, evropski kutak, dečji karneval kao i sva sportska i kulturna dešavanja organizovaćemo sledeće godine i manifestaciju, siguran sam, podići na još jedan viši nivo - podsetio je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

35. ''Dani ludaje'' ove godine prošli su dosta skromnije uz preporuke nadležnih institucija u vezi sa zaštitom od širenja zaraze, tako da je pored centralne manifestacije, posetiocima bio ponuđen i banatski fruštuk, mesto na kom su mogli da se probaju specijaliteti sa ovog područja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA