Jedni vojnici su krenuli u rat, drugi bacili oružje i uniformu: Miroslav se ubio, stojeći među njima

Ubio se između dva stroja vojnika...

  • 83
Rat u Hrvatskoj, Borovo selo, Hrvatska, Vukovar

Borbe oko Borova sela na početku Rata u Hrvatskoj. Foto: Profimedia/AFP

Rat u Hrvatskoj, Borovo selo, Hrvatska, Vukovar

Rat u Hrvatskoj / Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan 1991. godine u Šidu se ubio rezervista JNA Miroslav Milenković iz Gornjeg Milanovca.

Miroslav je imao pedeset jednu godinu, bio je građevinski radnik i otac dvoje dece. U rezervni sastav Jugoslovenske narodne armije mobilisan je dan ranije. Dobio je uniformu i pušku i sa hiljadama drugih rezervista čekao naređenje o prelasku u Hrvatsku prema Vukovaru.

Poslat je, zajedno s mnoštvom ostalih rezervista u Šid kako bi tamo krenuo u rat, kao što su u rat kretali svi sa drugih strana, onih strana koje nisu bile "naše".

Miroslav je danima razmišljao šta da učini. Danima je prelazio iz jedne kolone u drugu. Jedna kolona rezervista čekala je polazak na Vukovar, druga kolona odbacila je oružje i nametnuti im rat. Miroslav Milenković stao je između dve kolone i 20. septembra poslednji put u svom životu je podigao oružje. Poslednji put u svom životu je ispalio metak. U sebe.

Portal Mašina ovako će opisati njegovo samoubistvo. "Ubio se između dva stroja vojnika, jednog koji je čekao polazak u Vukovar i drugog dezerterskog, koji je odbacio oružje u znak borbe protiv rata i učestvovanja u njemu."

Miroslav je jedan od mnogih koji su odbili da učestvuju u ratu nametnutom od strane republičkih lidera, i jedan od onih koji je svoju zbunjenost i strah okončao samoubistvom. Njegova smrt je odjeknula u antiratnom pokretu, a ljudi koji su se mesecima okupljali protestujući protiv rata su tim povodom ispisali knjigu epitafa „Grobnica za Miroslava Milenkovića“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRS

    20. septembar 2020 | 20:54

    A u mom selu u Republici Srpskoj od 768 vojno sposobnih 765 uzelo pušku. Trojica pobjegla u Srbiju. Jedan više nije živ a ova dvojica kada dodju nemaju sa kim sjesti i popiti piće. Dali im treba veća kazna? I na kraju da dodam i da su 43 poginula u ratu. Pamtimo i junake i kukavice.

  • Meksa

    20. septembar 2020 | 20:56

    Voleo je Jugoslaviju i Druga Tita , sraman je odziv mobilizacije u Srbiji , Vojvodina i Crna Gora se dobro odazvala . A i oni momci na Kosarama su pokazatelji da su gore ostavljeni i izdati od strane Beograda i Komunističkih generala koji su sve izdali , sad uživaju pune privilegije na kostima mučenika koji su stradali .

  • DARKO 100%

    20. septembar 2020 | 20:28

    Pa generalno niko nevoli rat ,ubijanja i stradanja,ali covek treba da ima osecaja za svoju otadzbinu da brani kada je ugrozena ili ugrozenost njegovog indentiteta kome pripada jer on na taj nacin brani svoju porodicu,svoje ognjiste,brani maticu svog nacionalnog indentiteta,napomena da Srbi nikad nisu bili osvajaki narod ,niti vojska ,Srbi su se samo branili i ono sto nas nije ubilo kroz istoriju to nas je samo ojacalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA