Nele je legenda sa Morave: Spasao je 11 ljudi od sigurne smrti, skače i kad je ciča zima

"Кad sam imao 25 godina prvi put sam spasio čoveka. Bila je tad oštra zima..."

  • 3
Čačak, Nebojša Jovanović, heroj sa Morave Nebojša Jovanović / Foto: RINA

Brza i plahovita Morava u svom postojanju odnela je na destine života. Mnogi nisu uspeli da se izbore sa njenim ćudljivim virovima i talasima, međutim jedan Čačanin je iz ove reke u svom životnom veku dugačkom sedam decenija spasio čak 11 života.

Nebojša Jovanović, kako mu i samo kaže, nije se plašio da uskoči i hladnu vodu i pomogne drugima. Upravo zbog te svoje hrabrosti prozvan je – legenda sa Morave.

- Кad sam imao 25 godina prvi put sam spasio čoveka. Bila je tad oštra zima, temepratura u debelom minusu, oko 25 stepeni ispod nule kad sam ugledao muškarca kog je nosila voda, a on se jedva držao za panj. Nisam dugo razmišljao, odmah sam skočio i doplivao do njega. Stavio ga na ramena, što bismo narodski rekli na krkače i tako ga izvukao na sigurno. Ispostavilo se kasnije da je bio na nekoj slavi, u mraku pogrešio most i upao u vodu - priča Nele za RINU.

Morava je njegov život. Rođen je i odrastao na njoj, pa zato niko bolje od Nebojše ne zna koliko je ova reka ćudljiva i nepredvidiva. Još uvek se dobro seća svih kojima je podario novi život, a najviše je bilo dece. Jedna od onih koja je živa samo zahvaljujući legendi sa Morave je i Violeta Vidinić, za koju je Nele kao drugi roditelj.

- Pre 30 godina ušla sam u Moravu da se okupam, ali me je voda povukla i počela sam da se davim. Svašta mi je tada prolazilo kroz glavu i sekunde su bile duge kao godine. Odjednom sam primetila da jedan čovek pliva ka meni i spasava me. Bio je to Nele. Samo zahvaljujući njemu ja sam danas živa i to se zaista nikad ne zaboravlja, a zahvalna mu je i moja porodica - rekla je Violeta za RINU.

Čačak, Nebojša Jovanović, heroj sa Morave Nele je legenda sa Morave / Foto: RINA

Nele sa Morave retko priča o svojim delima, skromno kaže da je reagovao onako kako mu je u tom momentu nalagalo srce. Za svoje herojstvo nikad nije dobio neko društevno priznanje za koje kaže da mu i ne treba.

Svoj dinar i danas, u sedamdesetoj godini života zarađuje kao nadničar, a trošni kućerak zamenio je pristojnim domom pre dve godine kada su novinari Glasa zapadne Srbije pokrenuli akciju da se ovom nesvakidašnjem junaku napravi krov nad glavom dostojan čoveka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    20. septembar 2020 | 16:45

    Eto, human i hrabar covek sa sedam decenija, ni danas ne posustaje?! Ali posustaje od Drustva i Drzave, bilo kako priznanje i krvov nad glavom?! Da nije casnih novinara Zapadne Srbije, koji su uvideli veliku humanost ovog divnog i nada sve hrabrog coveka da mu se oduze za njegova dela?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA