≫ 

U kojim slučajevima članovi porodica imaju pravo da ih izdržavaju drugi?

I maloletni brat ili sestra ima pravo na izdržavanje od strane maloletnog brata ili sestre

  • 9
novac pare, dinari, plaćanje, hiljadarka, hiljadu dinara, Srecna porodica, familija, baba i deda baka deka unuk, unuče Foto: Shutterstock, Telegraf

U Srbiji postoje deca koja u školu odlaze gladna, bosa, žedna... Nemaju osnovne uslove za život... Takođe ima i staraca koji nemaju novca za parče hleba... Među njima ima onih koji su sami na svetu, ali većina njih ima porodice a ipak su gladni. Iz ovog razloga ekipa Telegrafa.rs je odlučila da istraži da li samo roditelji imaju obavezu da izdržavaju decu ili i drugi članovi porodice? Takođe smo se pitali da li i roditelji, babe i dede imaju pravo da ih neko izdržava?

Prema Porodičnom zakonu, deca imaju pravo da ih babe, dede, prababe, pradede, čukunbabe, čukundede itd. izdržavaju.

Takođe i babe, dede, prababe... imaju pravo da ih unuci izdržavaju, čak iako su maloletni.

Ovo pravo mogu da "iskoriste" i roditelj, kao i maloletna braća i sestre.

Slučajevi u kojima deca imaju pravo da ih izdržavaju babe, dede, prababe...

Neretko se u Srbiji čuje da babe i dede ne žele da pomažu oko svojih unuka. Neće da ih čuvaju niti da se pobrinu da mališani imaju što bolje uslove za život kako bi imali svetliju budućnost.

Iz ovog razloga ekipa Telegrafa.rs je odlučila da istraži da li babe i dede imaju zakonske obaveze prema unucima. Prema Porodičnom zakonu, maloletno dete u dva slučaja ima pravo na izdržavanje od drugih krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji.

Prava ushodna linija predstavlja direktne pretke, a to su baba, prababa, čukunbaba, deda, pradeda, čukundeda...

- Za obvezivanje krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji, potrebno je da je ispunjen jedan od dva uslova: da roditelji nemaju dovoljno sredstava za život za izdržavanje ili da nisu živi. Krvni srodnici ostvaruju međusobno pravo na izdržavanje redosledom kojim nasleđuju na osnovu zakona, a ako je više lica istovremeno dužno da daje izdržavanje njihova obaveza je podeljena a ne solidarna - započeo je razgovor za Telegraf.rs advokat Saša Parežanin.

Saša Parežanin Advokat Saša Parežanin Foto: Privatna arhiva

Kako kaže sagovornik smisao i cilj dosuđivanja izdržavanja je da se obezbedi zadovoljenje osnovnih potreba maloletnog deteta kao što su troškovi stanovanja, ishrane, školovanja, odeće, obuće, rekreativne aktivnosti.

- Prilikom odlučivanja o izdržavanju maloletnog deteta sud uzima u obzir kako potrebe deteta tako i mogućnosti dužnika izdržavanja, dok minimalna suma izdržavanja po rešenju ministarstva nadležnog za socijalnu politiku predstavlja samo okvirni iznos, o kojem sud vodi računa prilikom odlučivanja ali nije dužan da ga dosudi - istakao je advokat Saša Parežanin.

Dosuđeni iznos na ime izdržavanja ne sme da ugrozi egzistenciju davaoca, napominje advokat.

Pored maloletnog deteta pravo na izdržavanje od baba, prababa, deda... u slučajevima koji su pomenuti u tekstu, ima i punoletno dete ukoliko se redovno školuje.

Ovo pravo punoletno dete, koje se redovno školuje, može da koristi do navršene 26. godine.

Potomci i izdržavanje baba, deda, prababa...

Kao što babe, dede, prababe imaju zakonsku obavezu prema unucima u slučaju da im roditelji nisu živi ili nemaju dovoljno novca za izdržavanje, tako i unuci imaju obavezu prema njima.

Baba, baka, starica, starački dom Foto: Pixabay.com

Ukoliko preci nemaju novca za život, imaju pravo da traže od punoletnog potomka da ih izdržava. Takođe to mogu da traže i od maloletnog koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine.

I u ovakvom slučaju, izdržavanje ne sme da ugrozi egzistenciju davaoca.

Deca i izdržavanje roditelja

Brojni roditelji širom Srbije, dok skupljaju zadnji dinar za parče hleba kako bi se prehranili, sećaju se kako su svojoj deci davali sve što su imali kako bi oni izrasli u sposobne, zdrave i srećne ljude.

Zatim im u misli navru ružne uspomene od kojih se grudi kidaju. Sete se kad su svoju decu zamolili da im novčano pomognu, a koja su na to odgovorila "ne".

Takva deca ne osećaju moralnu obavezu da olakšaju život svojim roditeljima. Ali zato imaju zakonsku da to učine.

Prema Porodičnom zakonu, roditelj koji je nesposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od punoletnog deteta odnosno od maloletnog deteta koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine, srazmerno njegovim mogućnostima.

Izdržavanje brata odnosno sestre

Ukoliko roditelji nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje ili nisu živi, maloletni brat ili sestra imaju pravo na izdržavanje od punoletnog brata ili sestre, odnosno od maloletnog brata ili sestre koji stiče zaradu ili ima prihode od imovine.

Dinari, novac, plata, pare, novčanik Foto: A. Nalbantjan

Porodični zakon - Izdržavanje deteta, roditelja i drugih srodnika

Izdržavanje maloletnog deteta

Član 154

(1) Maloletno dete ima pravo na izdržavanje od roditelja.

(2) Maloletno dete ima pravo na izdržavanje od drugih krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji ako roditelji nisu živi ili nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.

(3) Dužnost maloletnog deteta da delimično podmiruje potrebe svog izdržavanja od sopstvene zarade ili imovine supsidijarna je u odnosu na dužnost roditelja i krvnih srodnika.

Izdržavanje punoletnog deteta

Član 155

(1) Punoletno dete koje je nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od roditelja sve dok takvo stanje traje.

(2) Punoletno dete koje se redovno školuje ima pravo na izdržavanje od roditelja srazmerno njihovim mogućnostima, a najkasnije do navršene 26. godine života.

Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock

(3) Punoletno dete u smislu st. 1 i 2 ovog člana ima pravo na izdržavanje od krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji srazmerno njihovim mogućnostima ako roditelji nisu živi ili ako nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.

(4) Nema pravo na izdržavanje punoletno dete ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za roditelje odnosno druge krvne srodnike.

Izdržavanje roditelja

Član 156

(1) Roditelj koji je nesposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od punoletnog deteta ili drugog krvnog srodnika u pravoj nishodnoj liniji, odnosno od maloletnog deteta koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine, srazmerno njegovim mogućnostima.

(2) Nema pravo na izdržavanje roditelj ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za dete odnosno drugog krvnog srodnika.

Izdržavanje brata odnosno sestre

Član 157

Maloletni brat odnosno sestra imaju pravo na izdržavanje od punoletnog brata ili sestre, odnosno od maloletnog brata ili sestre koji stiče zaradu ili ima prihode od imovine, ako roditelji nisu živi ili ako nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.

Video: Lepa Argentinka skuplja novac i šalje knjige deci iz Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KU

    27. septembar 2020 | 14:25

    Nakaradni zakon da ako zdravi i pravi roditelji nemaju dovoljno da izdržavaju decu moraju to babe,dede.

  • Zoki CH

    27. septembar 2020 | 15:13

    Kako je to moguće u naprednoj Srbiji, zar nije ,,zlatno doba“??

  • Mima

    27. septembar 2020 | 18:41

    Moj pokojni otac nije citao i proucavao Zakone ali je svojim roditeljima pomagao iako to nisu trazili Moj suprug i ja smo pomagali takodje nasim roditeljima Oni su nama pomagali kad su deca bila mala Problem u Srbiji je sto mladi nemaju emocije i nemaju morala....na zalost mi smo ih vaspitali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA