≫ 

Niški Studentski centar je jedini u Srbiji gde se zimnica za studente sprema na tradicionalan način

Pored domaće turšije koja se sprema, Studentski centar u Nišu ima i svoju mesaru, pekaru i poslastičarnicu

  • 0
Zimnica foto: pixabay.com

Zaposleni u Studentskom centru u Nišu ovih dana imaju pune ruke posla ili preciznije pune ruke povrća. Studentski centar u Nišu je jedini u Srbiji u kome se zimnica priprema na tradicionalan način, a sve zarad, kako kažu, zdravije ishrane studenata.

Oni će u naredne dve nedelje pripremiti 25 tona zimnice za niške akademce koji se hrane u studentskim menzama. Počelo se sa turšijom, a nastavlja se sa kornišonima i ostalim zimskim ‘’poslasticama’’ kojima će se studenti sladiti u zimskim mesecima, pišu Niške vesti.

- Za naše studente pripremamo 8 vrsta zimnice, od turšije do kornišona, kupusa, šargarepe, karfiola, zelenog paradajza i feferona. Pripreme uvek počinju oko 15. septembra i traju do kraja meseca - kaže Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora Centra za ishranu.

Do ovih godina zimnica se pripremala u impozantnim količinama pa se kuhinja Studentskog centra pretvarala u malu fabriku za preradu povrća. Pakovalo se u podrumima centra i do 40 tona zimnice.

Ove godine je korona učinila svoje, a zbog toga što još nije precizirano da li će studenti biti u Nišu ili će se nastava odvijati onlajn, količine su nešto manje. I opravdano, jer je rentabilnost i ušteda u Studentskom centru isto tako važna kao i zdrava hrana za studente.

Ranđelović dodaje da je kvalitet povrća koje se koristi za zamnicu strogo kontrolisan i po svim standardima je.

Zimnica foto: pixabay.com

- Pre pripremne zimnice radi se analiza povrća i svih sirovina koje se dodaju. Moram da napomenem važnu stvar, a to je da u pripremi zimnice ne korsitimo konzervanse tako da je hrana koju nudimo studentima bezbedna što je za nas najvažnije - dodaje Ranđelović.

Najviše se za zimu ostavlja kiseo kupus koji se služi kao salata, ali se od tog istog kupusa prave i sarme tokom zimskih meseci. Inače, studenti vole da jedu turšiju, tako da na kraju zime ne ostane ni kilogram od pripremljene količine, kažu u Studentskom centru.

Za studente je najvažniji ukus pripremljene zimnice, a nakon podatka da ne ostane ni kilogram, zadovoljni su. Za Studentski centar je važna i ušteda novca koja se dobija pripremom zimnice na tradicionalan način. Zimnica je uskladištena u najveći špajz u Nišu koji se prostori ne 400 kvadrata. Receptura za pripremu zimnice je identična onoj koju koriste bake studenata i ljuborno se čuva.

- Studentski centar u Nišu ima i svoju mesaru, pekaru i svoju poslastičaru. Studentima su svakog dana ponuđeno pet do šest vrsta jela i nekoliko vrsta salata koje se služe po principu švedskog stola - dodaje Ranđelović.

Video: Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA