≫ 

Policajac Zoran podigao kredit da obnovi svetinju iz 11. veka: Otkrili je kad je vo zabasao u šumu

Posle duže potrage meštanin je našao vola sakrivenog ispod zidina crkve koja je nekada bila manastir i tada su meštani počeli od temelja da je obnavljaju

  • 4
Crkva Svetog Nikole, selo Šaprance, Trgovište Crkva Svetog Nikole, Foto: Facebook/Milan Nikolić

Kada se pre par godina u porti Crkve Svetog Nikole prihvatio posla crkvenjaka pred svojim meštanima Zoran Stojmenović, iz sela Šaprance kod Trgovišta, je obećao da će u potpunosti urediti crkvu i dvorište i vratiti im stari sjaj, piše Jugmedia.

Mnogi su tada slušajući njegove reči sumnjičavo vrteli glavom, ali su mu ipak poverili ovaj posao jer u tom trenutku nisu imali boljeg kandidata od njega. Da to nisu bila prazna obećanja shvatili su tek kada su čuli da je Zoran podigao kredit kod banke za adaptaciju crkve.

U to su se i svojim očima uverili kada su videli grupu majstora, koje je on svojim novcem angažovao, kako obnavljaju zapuštenu crkvu. Uz njih je stalno bio i Zoran brinući da ova svetinja koja potiče iz 11. veka ponovo zasija punim sjajem i služi nameni koju je od pamtiveka imala.

Zaboravljena u šiblju i korovu

Legenda kaže da je posle turskog satiranja, obrasla u šiblje i korov, dugo bila zaboravljena od ljudi. I ko zna koliko bi čamila u tom rastinju da se jednom meštaninu vo nije izgubio dok je napasao stoku u planini. Posle duže potrage našao ga je sakrivenog ispod zidina ove crkve koja je nekada bila manastir. Tada su meštani ovog sela počeli od temelja da obnavljaju svetinju.

Tokom njenog postojanja i Zoranovi preci su učestovali u njenom obnavljanju i očuvanju. To je bio i jedan od razloga zašto se Zoran odlučio da prihvati ovaj posao. Njemu to nije bilo nimalo neophodno jer je tokom radnog veka stekao lepu penziju radeći kao policajac.

Nisam znao odakle da počnem

- Verujem u čudotvorne moći ove svetinje i zato sam se prihatio da budem crkvenjak. Kada sam se latio ovog posla nisam znao odakle da počnem jer je sve bilo zapušteno. Trebalo je najpre pokositi travu i očistiti šiblje oko crkve, popraviti put do nje u dužini od tri kilometra i napraviti most preko reke Pčinje preko koga bi do ove svetinje stizao građevinski materijal neophodan za njenu obnovu - priča Zoran.

Crkva Svetog Nikole, selo Šaprance, Trgovište Foto: Facebook/Boban Trajkovic

U nameri da realizuje sve što je naumio on je gotovo danonoćno radio. I dok je predano radio na popravci puta ubeđivao je ljude da darivaju novčana sredstva svetinji kako bi ona što pre bila obnovljena. Davali su ljudi koliko su mogli, a svaki priloženi dinar Zoran je ulagao u obnovu svetinje.

Za svaki poslić referisao crkvenom odboru

Mnoge poslove je sam odradio i tako štedeo prikupljeni novac za crkvu. Sve što bi uradio tokom godine on je na Bogojavljenje referisao crkvenom odboru i iznosio detaljan plan šta namerava da uradi dalje na adaptaciji crkve. Pre neki dan je priveo kraju radove na izgradnji mosta na reci Pčinji i omogućio vernicima dolazak na poklonjenje ovoj svetinji i u kišnom periodu kada reka nabuja.

Preko ovog mosta sada prelaze i ikonopisci koje je angažovao na obnovi fresaka. Planira da dodatno uredi i dvorište za boravak dece i njihovih roditelja koji se ovde, 12. jula, u velikom broju okupe da uz muziku trubača proslave Petrovdan.

Video: Jelen mu je prišao na nekoliko metara ali on nije odapeo strelu: Lovac sa srcem kao kuća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA