≫ 

Koliko je zaraženih učenika i prosvetnih radnika po školama u Srbiji? Ovo je stanje u gradovima

* Na području tri grada potvrđeni slučajevi zaraze po školama * U jednom gradu postojala sumnja * Jedno i po odeljenje prešlo na onlajn nastavu * Među zaraženima u školama jedna čistačica i jedan specijalni pratilac

  • 9
Koliko je zaraženih učenika i prosvetnih radnika po školama u Srbiji, mapa gradova

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Na području Beograda 24 učenika zaraženo je korona virusom, u Leskovcu je zaražena jedna učiteljica, a u Vranju jedan učenik i nekoliko prosvetnih radnika, naveli su iz zavoda za javno zdravlje u ta tri grada.

Podaci za Leskovac su od 17. septembra, za Vranje od 18, a za Beograd od 21. Reč je o mestima koja su se ranije našla na spisku onih u kojima su navodno zabeleženi slučajevi zaraze korona virusom. Naime, ministar prosvete Mladen Šarčević 16. septembra u televizijskom gostovanju izjavio je kako je u zemlji zabeleženo 52 slučaja zaraze među učenicima i 20 slučajeva zaraze koronom među zaposlenima u školama.

Ministar prosvete: Zaraženo 52 učenika i 20 nastavnika

 

Pored Beograda u kojem je tada bilo, kako je rekao, 16 zaraženih đaka, bilo je i sporadičnih slučajeva u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Vranju, Nišu, Leskovcu. Ujedno, rekao je kako je u osnovnim školama zaraženo sedam nastavnika, te da je u školama Srbije ukupno oko 850.000 đaka.

Na tragu te informacije, obratili smo se Ministarstvu prosvete sa pitanjima o stanju zaraženih učenika i nastavnika, preduzetim merama i podacima o školama u kojima je došlo do zaražavanja, odnosno gradovima u kojima te škole se nalaze.

- Kada je reč o postupanju škola u slučaju pojave Kovida 19 u grupi učenika ili odeljenju postoje Kriterijumi za postupanje u slučaju pojave COVID19 u školama. Kriterijume je uradio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Tim Kriterijumima je utvrđeno postupanje u slučaju pojave potvrđenih slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2 u školi. Informacija o broju zaraženih i njihovom stanju poseduju instituti za javno zdravlje, a Krizni štab saopštava podatke - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Dalje smo se obratili zavodima za javno zdravlje u navedenim mestima. Iz Zavoda za javno zdravlje Sombor kazali su nam da do dana 18. septembra nema prijavljenih zaraženih učenika ni nastavnika. Iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar rekli su nam slično - da je do 18. u mesecu bilo četiri sumnje, ali nijedan potvrđen slučaj. Naprotiv, svi su bili negativni na PCR testu, rekli su nam precizirajući da je reč o tri đaka i jednoj učiteljici.

Iz Zavoda za javno zdravlje "Timok" rekli su nam 21. septembra da prema dostupnim podacima na teritoriji opštine Zaječar nema "registrovanih, obolelih i laboratorijski potvrđenih na Kovid 19 među učenicima ni prosvetnim radnicima".

Iz Zavoda za javno zdravlje Niš nismo dobili podatke o broju eventualno zaraženih.

- Na osnovu instrukcija dobijenih od Republičkog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batutu", informacije o broju zaraženih učenika, nastavnika i ostalih zaposlenih u školama, od novog korona virusa, isključivo se daju na republičkom nivou - odgovorili su juče na naš upit.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, zuti grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović

U Beogradu zaraženo 24 đaka, čistačica i specijalni pratilac

 

Iz Gradskog Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, javili su nam da je od ukupnog broja zaraženih učenika samo jedno iz srednje škole, te da je samo u jednoj školi jedna grupa, tj. polovina odeljenja zbog toga prešla na onlajn nastavu.

- U periodu od 01. 09. do 21. 09. 2020. godine do 11.30h COVID-19 je registrovan kod 24 učenika (23 učenika osnovnih škola i jedan učenik srednje škole) u 19 škola na teritoriji Beograda (18 osnovnih škola i jedna srednja škola). Samo u jednoj školi je jedna grupa – polovina odeljenja prešla na onlajn nastavu - napisali su u službenom dopisu.

Prema njihovim informacijama, ni u jednoj od škola nema zaraženih prosvetnih radnika. Ipak, zaraženi jedna čistačica i specijalni pratilac.

ZZJZ Leskovac: Učiteljica u Manojlovcu sa lakom kliničkom slikom

 

Iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac saznali smo i u kojoj školi zaražena učiteljica predaje, koje su mere preduzete i u kakvom je zdravstvenom stanju.

- Na teritoriji grada Leskovca u periodu od 01. 09. 2020. do 18. 09. 2020. godine kod jedne učiteljice je dana 07. 09. 2020.godine, laboratorijski PCR testom potvrđena je zarazna bolest COVID–19. Učiteljica radi u OŠ ”Radoje Domanović” u Manojlovcu, i predaje učenicima III1 odeljenja. Imala je laku kliničku sliku, na kućnom je lečenju, u samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom zdravstvene službe - rekli su nam iz ZZJZ Leskovac.

Dalje su naveli da je utvrđeno kako se učiteljica zarazila van škole, te da nije utvrđen njen blizak kontakt sa kolegama ili učenicima odeljenja, zbog čega nije bilo potrebe za njihovom izolacijom. Ipak, naveli su da je odeljenje prešlo na onlajn nastavu jer nema mogućnosti zamene kadra.

Škola, deca, nastava, ranac, maske, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Anketiranjem obolele učiteljice utvrđeno da se radi o porodičnim kontaktima, nakon povratka sa godišnjeg odmora. Nije utvrđen blizak kontakt obolele učiteljice OŠ ”Radoje Domanović” u Manojlovcu, sa kolegama i učenicima III1 odeljenja. Poštovane su sve propisane mere zaštite od strane Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja (broj učenika, kvadratura prostora, lične zaštite nastavnog osoblja i učenika, dezinfekcije i dr). Nema obolelih ili sa simptomima respiratornih infekcije među zaposlenima i učenicima OŠ ”Radoje Domanović” u Manojlovcu, pa nije bilo potrebe za samoizolacijom nastavnog osoblja i učenika III1 odeljenja. Učenici III1 odeljenja su odmah obavešteni da ne dolaze u školu, od 03. 09. 2020.godine su započeli onlajn nastavu, jer u školi nemaju mogućnost drugog načina zamene kadra, odnosno zamenu za mesto učiteljice - naveli su iz Zavoda u odgovoru na naš upit.

ZZJZ Vranje: U Pčinjskom okrugu zaražen jedan učenik i nekoliko prosvetnih radnika 

 

Iz Zavoda za javno zdravlje Vranje potvrđeni su nam slučajevi zaraze.

- Za sada je na teritoriji pčinjskog okruga zaraženo nekoliko prosvetnih radnika i trenutno jedan učenik. Sve informacije dnevno prosleđujemo Kriznom štabu Republike Srbije tako da od njih možete na nedeljnom nivou dobijati tražene podatke - naveli su.

Krizni štab: Zaraženo 49 učenika i 21 nastavnik

 

U međuvremenu, prošlog petka, članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije izašla je sa podacima o broju zaraženih u školama za prve tri nedelje školske godine. Kako je ona kazala, u Srbiji je tada bilo 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika, dok je u srednjim školama zabeleženo ukupno 16 zaraženih učenika i četiri profesora.

Video: Ovaj video je nаmеnjеn učеnicimа sа кljučnim prеpоruкаmа zа bеzbеdаn bоrаvак u šкоlаmа

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    22. septembar 2020 | 11:04

    Kolko dece lezi u Institutu za majku i dete,obolelih od onog najgoreg!?

  • laki

    22. septembar 2020 | 13:42

    Prekinite više decu da mučite pustite ih da se školuju na miru!

  • PITANJE

    22. septembar 2020 | 13:37

    KAKO NOGU DA SE DECA ZARAZE KAD KRIZNI ŠTAB TVRDI DA SE DECA NEZARAŽAVAJU A TO PO MENI ZNAČI VIRUS POSTOJI ALI COVID19 NEPOSTOJEĆA DIJAGNOZA BOLESTI 🆗.SAD MI LUPAJTE MINUSE AL SVAKO IMA PRAVO NA SVOJE MIŠLJENJE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA