U 9. mesecu trudnoće napao me je jer sam za volanom: Moj odgovor muškarcima koji vređaju žene vozače

Svaki dan slušam kako žene ne znaju da voze. Muškarci, zašto mislite da vi znate?

  • 31
Žena, vožnja, kola Foto: Shutterstock

Kad sam bila deveti mesec trudnoće napao me je muškarac jer mu se nije sviđao moj način vožnje. U kolima sa mnom se nalazilo i moje trogodišnje dete koje je gledalo kako na njegovu majku nasrće nepoznata osoba. Razlog za njegovo nasilničko ponašanje je bio što sam žena vozač.

Ovo je samo jedan u nizu primera nekog vida nasilja koje sam doživela na ulicama i putevima moje zemlje samo zato što sam "žena za volanom". I svako od njih je bilo propraćeno objašnjenjem kako "žene ne znaju i ne treba da voze".

A to slušam skoro svakodnevno...

Tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja pod nazivom "ROADPOL dani bezbednosti" ekipa portala Telegraf.rs je bila na licu mesta sa patrolom saobraćajne policije.

Tom prilikom je uhvaćeno pet vozača koji su napravili saobraćajni prekršaj. Svi su bili muškarci. Saobraćajna policija nije zaustavila nijednu ženu jer je prekršila zakon. Muškarce jeste.

Tad sam se zapitala po kom osnovu to žene ne znaju i ne treba da voze? I sad to pitanje postavljam svima onima koji govore protiv žena vozača.

Takođe, zainteresovalo me je zašto vlada mišljenje da su muškarci bolji vozači? Da li je to zato što su pripadnici "jačeg pola"?

Vozim svakodnevno i dugi niz godina. Imala sam nekoliko kritičnih situacija gde sam za dlaku izbegla saobraćajnu nesreću jer je vozač "izleteo" na stop, započeo preticanje, a nije dobro ocenio da li će uspeti da se na vreme vrati u svoju traku...

Među tim vozačima nije bilo nijedne žene.

Ove greške pravili su muškarci. I to oni tipovi muških vozača koji smatraju da su odlični za volanom ne shvatajući da su izbegli katastrofu zato što sam ja, kao žena vozač, na vreme videla da oni nisu ocenili situaciju kako treba pa sam nagazila kočnicu.

I na taj način spasila možda i njih od nesreće.

Naravno da žene prave greške tokom vožnje. Ali prave ih i muškarci, a nikad nisam čula da je neko rekao da oni ne znaju i ne treba da voze. Zašto su greške koje napravi slabiji pol neoprostive, a tolerišu se one koje pravi jači?

Istraživanje

Prema mom mišljenju i iskustvu na ulicama i putevima muškarci su opasniji vozači od žena. A to je potvrdilo i istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji.

Žena, vožnja, kola Foto: Shutterstock

Ono je obuhvatilo saobraćajne nesreće sa tragičnim ishodom koje su se dogodile u perodu od 2005. do 2015. godine. Istraživači londonskog Univerziteta Vestminster pratili su prosečne statistike merene na milijardu ukupno pređenih kilometara.

Podaci su pokazali da su u saobraćajnim nesrećama sa smrtonosnim ishodom muškarci učestvovali u dvostruko više nesreća od žena vozača.

Prekoračenje brzine i žene vozači

Jedan od najčešćih uzroka smrti u saobraćaju jeste vožnja nedozvoljenom i neadekvatnom brzinom. Rezultati istraživanja koje su sprovele osiguravajuće kuće u Velikoj Britaniji pokazalo je da su u svakoj starosnoj grupi ispitanih, muškarci ti koji mnogo češče prekoračuju ograničenje brzine.

Ubedljivo najgori su mladi vozači, početnici (između 16 i 18 godina), kod kojih je broj prekršaja 130 odsto veći nego kod žena vozača iz iste starosne grupe.

Muškarci nastavljaju sa takvim ponašanjem za volanom sve do svojih tridesetih, kada je razlika u odnosu na žene vozače veća za 32 odsto.

U proseku, muškarci ukupno ne poštuju ograničenja brzine u čak 94 odsto više slučajeva nego žene.

Kuriozitet su žene u četrdesetim godinama, kod kojih je zabeleženo dva odsto više prekršaja nego kod muškaraca iste starosne grupe.

Video: Telegraf sa policijskom patrolom u akciji pojačane kontrole saobraćaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    26. septembar 2020 | 12:02

    dosadasnja iskustva kazu da su zene katastrofalni vozaci... od toga kako voze, prestrojavaju se, o parkiranju je izlisno pricati i svaka nesreca, nezgoda... imala je kao krivca u velikoj vecini slucajeva zenu.... mogu one da se bune, trse ali su losi vozaci, i svaki put kad naprave prekrsaj nisu krive... imao sam slucaj nedavno na Slaviji kad se ukljucivala u kruzni tok posto ocigledno nije znala ni propise a ni voznju udarila je u nas i govorila kako nije kriva saobracajnog policajca je toliko iznervirala da joj je zapretio i dodatnim kaznima ako ne ucuti... a kad joj dosao muz tek je to sou bio....

  • ja

    26. septembar 2020 | 13:45

    Ja sam žena i vozim 22 godine. Vozim kamijon,auto,kombi i motor. Za 22 godine jedini saobracajni prekršaji su mi prebrza vožnja i telefon. Ne branim žene,istina je da ima jako loših vozača žena ali isto tako ima i loših vozača muškaraca. Razlika kod muškaraca je jedina da pored toga da su loši vozači još su i bahati i misle da su odlični vozači. Žene koje su slabiji vozači nisu bahate i priznaju to.

  • Lejla

    26. septembar 2020 | 12:09

    Pa i ne znate...vi ste samo položile vozački ispit...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA