Zabrinjavajuće istraživanje: Svaki 3. srednjoškolac u Srbiji pije alkohol, svaki 4. probao marihuanu

Istraživanje je sprovedeno onlajn na 3.488 učenika uzrasta 14 do 18 godina u 45 srednjih škola

  • 4
Beba, dete, marihuana Foto: Shutterstock

Skoro svaki treći srednjoškolac u Srbiji koristi alkohol, svaki četvrti je probao marihuanu, a svaki peti puši, rezultati su istraživanja koje je danas objavljeno, piše Tanjug.

Istraživanje pod nazivom "Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji" je sprovedeno onlajn, na uzorku od 3.488 učenika uzrasta 14 do 18 godina u 45 srednjih škola.

Psihijatar prof. dr Mirjana Jovanović kaže da od 30 odsto đaka koji koriste alkohol, 13 odsto ga koristi vikendom, oko tri odsto svakodnevno. Duvan koristi 20 odsto srednjoškolske populacije. Što se tiče marihuane, 25 odsto srednjoškolaca je probalo marihuanu, dok je osam odsto redovno koristi.

SREDNJOŠKOLCI DROGA ISTRAŽIVANJE dr Mirjan Jovanović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Neku drugu drogu, probalo je 10 odsto tinejdžera, a jedan odsto redovno koristi.

- Tinejdžersko doba je veoma važno. To je doba razvoja mozga, instaliranja iskustva i učenja, put ka tranziciji, ka odraslom dobu. Vrlo je važno i da znamo da psihoaktivne supstance narušavaju procese učenja, kognitivne sposobnosti, da narušavaju emocije i ultimativno uništavaju šansu za uspeh ovakve dece -  kaže Jovanović za Tanjug.

Ona je navela da je važno da roditelji imaju proaktivan stav i da nije dovoljno samo da pričaju deci, već da podstaknu dijalog sa njima, da saznaju kako se deca osećaju, da li su nezadovoljni, da li im je dosadno, a ne samo šta misle o drogama.

Psihijatar prof. dr Aleksandra Dickov navodi da je cilj istraživanja bio i da se vidi koliko su mladi informisani o psihoaktivnim supstancama i koliko su psihoaktivne supstance dostupne.

SREDNJOŠKOLCI DROGA ISTRAŽIVANJE Aleksandra Dickov Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Dobili smo podatak da 50 odsto mladih informacije o psihoaktivnim supstancama isključivo dobijaju od svojih vršnjaka -  kaže Dickov za Tanjug i dodaje da je stepen informisanosti mladih o drogama veoma nizak.

Na pitanje da li je u svim zemljama sveta legalizovana marihuiana i da li konzumiranje marihuane utiče na procese pamćenja, intelektualne kapacitete, odgovori su bili netačni u 75 odsto slučajeva.

- Takođe, mladi ne znaju koje su kasne posledice uzimanja ekstazija, kokaina. U odnosu na sintetske droge, stava su da su sintetske droge bezopasne, manje opasne od prirodnih droge. O štetnim posledicama na centralni nervni sistem i mentalne bolesti stepen neinformasanosti ide do 90 odsto - naglašava Dickov.

Zabrinjavajuća je neinformisanost mladih o štetnom uticaju psihoaktivnih supstanci, a Dickov upozorava da je mnogo lakše ući u svet narkomanije ukoliko se ne zna koje su posledice.

Istraživanje je pokazalo da bi se samo trećina srednjoškolaca roditeljima obratili za pomoć ukoliko imaju problem.

Oko 45 odsto se izjasnilo da ima lošu komunikaciju sa roditeljima, da ih troditelji ne slušaju dovoljno više od 70 odsto, 12 odsto mladih da su bili psihički, a osam odsto fizički zlostavljani.

Prošlo je dve godine od početka rada Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, a načelnica Centra za monitoring droga Ministrarstva zdravlja dr Jelena Janković kaže da su u školama sprovedeni programi koji su prepoznati kao programi koji daju rezultate, a da su rezultati novog istraživanja pokazali u kom pravcu treba ubuduće da se deluje.

- Najviše smo do sada radili na osnaživanju porodica i na jačanju uloge roditelja i jačanju poverenja koje deca treba da imaju u roditelje i roditelji u decu - navela je ona.

Cilj Komisije je da se u narednom periodu nastavi sa obukom nastavnika, zdravstvenih radnika i roditelja kako da osnaže svoju decu da mogu da se suprostave negativnom uticaju društva, lošem uticaju vršnjaka.

Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji je sproveo Institut društvenih nauka u Beogradu u saradnji i uz podršku Ministarstva zdravlja i kompanije Alkaloid.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    22. septembar 2020 | 16:13

    Ja mislim da marihuanu treba legalizovati.Alkohol, razni legalni lekovi i suplementi su štetniji 100puta od marihuane.Ljudi su ozbiljne zločine, ubistva, saobraćajne nesreće, napravili na alkoholu i lekovima. Na marihuani čovek može da napravi samo masakr nad frižiderom kada mu se otvori apetit.Ako je legalno onda je i kontrolisano, od uzgoja do prodaje.Može se vršiti kakva god edukacija, uvek će biti konzumenata.Sada se daje nekim dilerima, huliganima da prskaju raznim otrovima i da se bogate na tome, a takođe oni utiču na konzumente i vrše edukaciju, odnosno navlače na teže droge, kako bi imali lojalne mušterije.Ako je neko bio u Amsterdamu mogao je da vidi da je u caffe shop-ovima zabranjeno pušenje duvana i alkohol.Znači da jedan coffe shop u Amsterdamu ima bolju edukaciju nego lokalni diler. Recite ne drogama

  • Dzekson

    23. septembar 2020 | 09:39

    Jeste, i ja pio od svoje 14 godine, pio celu mladost, i sad kad imam 30god NISAM postao alkoholičar, a u rubrici "uspomene" se nabacilo dosta dobrih i smesnih prica, uz taj alkohol i iz tog perioda. Zato na zapadu klinci postaju alkoholcari i ne znaju da se nose sa alkoholom, jer pocinju sa alkoholom ppsle 18-20, pa u 40tim i 50tim postaju "kasno stasali tipovi" ( covek srednjih godina koji u kafani stavlja pevaljku u krilo). Mi to sve prosli u 20tim i sad se uozbiljili, svako je od nas stvorio porodicu i svaki od nas devetorice je normalan covek. Drogu nikad niko iz mog drustva nije ni okusio. Pozdrav

  • Sredovjecan

    22. septembar 2020 | 17:02

    Mislim da je to jako tesko kontrolisati, I treba se boriti I naci nacin da mladja populacija ne konzumira te stvari. Medjutim, iako sam u srednjim godinama volim ponekad popiti I popusiti, odlicna terapija samo ne pretjerivati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA