≫ 

Subotičanin 35 godina brine o paralizovanom bratu: Strepe hoće li krov na njihovoj kući izdržati

- Kupio sam crep, ali novca za građu i majstore nemam - kaže Subotičanin

  • 1
Ištvan Sloboda Printskrin: Youtube/Subotičke TV

Ištvan Sloboda iz subotičkog naselja Gabrić 35 godina brine o paralizovanom bratu Jeneu. Posle teške operacije glave koju je Ištvan izdržao, obojici sada preti opasnost da im se krov nad glavom uruši.

- Radio sam 25 godina u "Severu". Tek što sam ispunio uslov za penziju. Tri i po decenije brinem o bratu koji je paralizovan i ima mentalne pošteškoće. Sada više ne mogu. Održavam unutrašnjost kuće kako mogu, ali nam obojici preti opasnost da nam krov padne na glavu. Izdržao sam tešku operaciju glave. Šav na čelu mi je na žalost vidljiv. Kupio sam crep, ali novca za građu i majstore nemam - započinje priču za Subotičke.rs Ištvan Sloboda iz naselja Gabrić, koji živi u Desetoj novoj ulici na broju 14.

O nevoljama Ištvana Slobode i njegovog brata, koji je u teškom psihofizičkom stanju, redakciju Subotičkih obavestila je Suzana Jurić, zaposlena u subotičkoj bolnici.

- Komšije na žalost izbegavaju da se mešaju u tuđe poslove. Izbeglica sam iz Zenice. Uspela sam nekako da na Gabriću kupim kuću za pet hiljada evra, da bih imala svoj krov nad glavom. Godinama gledam Ištvana i njegovog brata. U poslednje vreme, Jenea ne vidim na ulici. Do skoro ga je brat izvozio na kolicima. Uplašila sam se da su se islužena kolica pokvarila ili raspala - kaže Suzana.

Inače, Deseta nova na Gabriću je ulica siromaštva. Dve kuće dalje od braće Sloboda živi porodica Perc - Opp sa šestoro dece o kojoj su mediji već pisali, posle čega ih je posetio gradonačelnik Stevan Bakić, odneo deo i obećao ostatak pomoći.

A Ištvan Sloboda, iako bolestan, ne samo da brine o mlađem bratu, već stigne da pomogne i komšijama, te se i našao na usluzi porodici Perc - Opp.

Kaže, najviše se plaši jeseni i zime, strepeći hoće li krov na njegovoj kući izdržati.

- Uspeo sam da kupim polovan crep, ali posle operacije zaista više nemam ni snage ni mogućnosti da kupim građu i platim radnike. Neka bude kako biti mora  - poručuje Ištvan Sloboda.

Video: Saša Damnjanović je samohrani otac petoro dece: Već punih 7 godina brine sam o četiri sina i ćerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Babajaga

    25. septembar 2020 | 00:31

    O, dragi Boze, tuge. Samo neka beda, gladna deca bez krova nad glavom, bolesni, siromasni, jel' to prosperitetna Srbija? Kojekakve pevaljke juce stigle sa njive bez truna mozga kupuju zlatne kolevke i vozila koja kostaju stotine hiljada Evra. A na cemu zaradjuju? Na zavijanju, za koje polupismeni 'gradjani' masno placaju. E, sad. Cim imaju tolike novce, znaci, da u Srbiji zivi bar 75% nepismenih primitivaca. Cestitam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA