≫ 

Obraše se vinogradi, ali u Topoli ništa od vašara ove godine: Prošle je imao 250.000 posetilaca

Inače, prošlogodišnja 56. Oplenačka berba oborila je sve rekorde posećenosti

  • 2
Topola, oplenačka berba, vašar

Foto: RINA

Poznata privredno-turistička manifestacija Oplenačka berba, koju Šumadinci još zovu i vašar u Topoli ove godine zbog virusa Kovid 19 održaće se bez tradicionalnog vašara. Trodnevni događaj koji okupi preko 200.000 posetilaca ovog oktobra trajaće jedan dan uz izmenjen program.

- Doneli smo odluku da se Oplenačka berba održi ali neće biti vašar, nema tezgi, šatri, koncerata, ali ima kulturnog sadržaja i to će biti u subotu 10. oktobra. Imaćemo poljoprivrednu izložbu, ocenjivanje vina i rakija, prijem u kraljevskom podrumu i izložbu radova sa slikarske kolonije u Lipovcu. Biće i defile učesnika izvornog narodnog stvaralaštva do Karađorđevog grada gde ćemo podići Saborsku zastavu i zastavu Oplenačke berbe a upravo tu u našem konaku održaće se planirani program i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva - izjavio je predsednik opštine Topola Igor Petrović i dodao da će ovogodišnja Oplenačka berba biti posvećena kulturi.

- Slogan Oplenačke berbe biće, ‘I Kovid je lakši sa kulturom’, ispoštovaće se sve mere koje je Vlada Republike Srbije propisala, i biće do 500 posetilaca - poručio je Petrović.

Direktor Kulturnog centra u Topoli Miroljub Marković ističe da je bitno sačuvati kontinuitet i održati Oplenačku berbu.

- Ove godine zbog aktuelne situacije morali smo da se prilagodimo propisanim merama, ipak smo uspeli da dovedemo u Topolu desetak kvalitetnih folklornih grupa. Nigde nije bilo takmičenja zbog virusa tako da je učesnicima ovo prvo nastupanje i izlazak na binu posle velike pauze. Selektori i profesor Golemović su izabrali učesnike i oni se već raduju dolasku u našu prestonicu vina i grožđa. Želeli smo da očuvamo tradiciju i da se niz ne prekida a smatramo da će i narodu psihološki značiti da se posle toliko meseci konačno nešto dešava - rekao je za RINU direktor KC u Topoli.

Prema njegovim rečima u petak 9. oktobra profesor Dimitrije Golemović će u Vizitorskom centru održati promociju knjige. Planirano je da u okviru ovogodišnje Oplenačke berbe budu nastupi gajdaša, guslara i dobošara.

Inače, prošlogodišnja 56. Oplenačka berba oborila je sve rekorde posećenosti. Za tri dana koliko je trajao vašar u Topoli, procena je da je ulicama koje vode ka Oplencu prošlo oko 250.000 ljudi.

Sabor Izvornog narodnog stvaralašta, narodne pesme i igre izvornih igračkih i pevačkih grupa, održan je sa oko 700 učesnika. Prošlog oktobra na vašaru u Topoli bilo je oko 400 izlagača a procena je da je prodato oko 100 tona grožđa i oko 120.000 litara vina i šire.

Zbog toga je Oplenačka berba prošle godine proglašena za najposećeniju turističku manifestaciju u 2019. godini u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    24. septembar 2020 | 13:31

    Od vašara u Topoli ništa. Ali, zato će biti Gej vašar u Beogradu. TUGA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA