≫ 

Marija je završila medicinu sa 9,57 i pet godina nema posao: Volontira u selu, a radila bi bilo gde

Marija kaže da medicinu neizmerno voli, želi da postane internista

  • 35
doktorka, Marija Stanković Marija Stanković sa decom Printskrin: RTS

Život na selu je lep, kaže Marija Stanković, tridesetogodišnja doktorka bez posla koja sa porodicom živi u rodnom selu Donje Dragovlje, opština Gadžin Han. Bez autobusa, sa surovim zimama u gotovo pustom selu teško je odgajati decu, a najteže je živeti, kaže, bez posla za koji se školovala.

Slika impozantne Suve planine i Marije sa bliznakinjama Isidorom i Irinom gotovo da liči na reklamu za seosku idilu. Ali slika, već pet godina neiskorišćene diplome medicinskog fakulteta sa prosekom 9,57 ipak govori više o Marijinom životu, piše RTS.

- Nisam zamišljala da ću ovoliko dugo tražiti posao, mislila sam da ću, ipak, sa ovolikim prosekom odmah negde da uspem da se zaposlim - kaže Marija.

Slala je dokumenta širom Srbije, zvali su je iz Beograda nekoliko puta prošle godine, uđe u uži izbor i nakon toga ništa.

- Spremna sam da radim bilo gde, samo da nađem posao - poručuje nezaposlena doktorka.

U toku vanrednog stanja poziv iz Niša nije mogla da prihvati zbog prevoza, pa je volontirala u seoskoj zdravstvenoj stanici.

I komšije imaju samo lepe reči za Mariju. Kažu trči, meri pritisak, obilazi, daje lekove. Do zdravstvene stanice u Donjem Dušniku može da ode samo ko ima auto i zato je Marija tu da im da prvu pomoć.

Marija kaže da medicinu neizmerno voli, želi da postane internista, ali nije u mogućnosti da finansira volontersku specijalizaciju, jer žive od muževljeve plate i dečjeg dodatka.

- Život na selu je mnogo lep i mnogo zdrav i odrastanje dece na selu mnogo zdravije nego u gradu. To svakako više nije prioritet, sad treba da se deca socijalizuju, da upišu nešto i van škole, nešto što žele, a to je odavde nemoguće, znam po sebi - kaže Marija.

Od 956 nezaposlenih u Gadžinom Hanu, 24 je sa visokim obrazovanjem, jedini doktor medicine je Marija i to sa prosekom 9,57.

Video: Senzacionalno otkriće: Stiže nam živi lek za rak i leukemiju, najpoznatija srpska doktorka donosi vesti iz Amerike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    24. septembar 2020 | 11:35

    Idi dete iz Srbije. Tu nema mesta za obrazovane, postenje. Tu plivaju pokvareni, drski, bezobrazni, beobrazovani, oni sa vezom, tečino, tetkino, stričevo..... Ti si ničija a pametna, vredna a ne nudis mito. Nema mesta za tebe u Srbiji. Potrati srecu u Nemackoj, Austriji, Svedskoj, Svajcarskoj. Tamo ce postovati i tebe i tvoju porodicu i tvoj rad.

  • Majka

    24. septembar 2020 | 11:41

    Za ovakve nema zaposlenja,ali zato u Tirsovoj mlada doktorka svetlom na telefonu u kratkoj suknjici pregleda decu,a onda izađe i dovede koleginicu da daju dijagnozi detetu.Pri tome dete ima alergiju,koja se vidi po celom telu.E ,pameti mnogo li si skupa....

  • Neko

    24. septembar 2020 | 11:57

    Srbijo, zemljo medju sljivama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA