≫ 

Dokle se stiglo sa slučajem Snežane iz Kragujevca koja je 3 puta zvala Hitnu pomoć, pa preminula?

U toku su provere navoda iz podnete krivične prijave

  • 27
Hitna pomoć,  Snežana Dreo Foto-ilustracija: Telegraf, Privatna arhiva

Slučaj Snežane Dreo (65), koja je 19. maja tri puta zbog simptoma srčanog udara uzaludno zvala Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, a istog dana i preminula, u rukama je Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu.

Njeni sinovi, Boris i Anton Dreo, kao što smo već i objavili, tužili su lekare Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Tužbu su podneli i protiv lekara Zastavine ambulante, u kojoj je, kako kaže, verovatno usled neadekvatnog lečenja, njihova majka i preminula.

Kobnog dana Snežana je u jutarnjim satima zvala Hitnu pomoć. Kako su joj rekli da se sama snađe, kasnije je smogla snage da taksijem ode u Zastavinu ambulantu, u kojoj je nedugo nakon što je primljena i preminula.

-  Tog kobnog dana naša majka se tri puta obratila Službi hitne pomoći u Kragujevcu. Prvi put u 06:07 u trajanju od 2 minuta i 58 sekundi, drugi put u 06:42 u trajanju od 1 minuta i 44 sekunde, a treći put u 09:19 kada je razgovor trajao 1 minut i 44 sekunde. Sva tri poziva su upućena sa majčinog broja telefona (broj poznat redakciji). Žalila se na jasne simptome srčanog udara, od kojeg je, očigledno bila u neposrednoj opasnosti po život - ispričao je Boris Dreo za Telegraf.rs:

Svesno ili nesvesno sva tri poziva su završena samo razgovorom, i pored toga što im je jasno rekla da ne može da trpi bolove, i da ne može ni do toaleta da ode od njih. Rečeno joj je da se sama snalazi, i da se javi kod svog lekara - dodao je Boris.

U 16.16 sati Snežana se javila u Zastavinu ambulantu u Kragujevcu, u koju je otišla taksijem.

- Pošto je ispričala šta je muči, primili su je. U 17:30 majki je konstatovana smrt - rekao je za naš portal njen sin Boris.

Snežana Dreo, Kragujevac, Hitna pomoć Snežana Dreo Foto: Privatna arhiva

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Gordana Đokić kazala je kratko za Telegraf.rs da se neće izjašnjavati povodom ovog slučaja, s obzirom na to da je pokrenut postupak pred drugim državnim organima.

- Stav je da se nećemo oglašavati tim povodom. Bile su ovde i druge institucije, uzele su svoje učešće, sve je to u proceduri. Mi smo, što se tiče Hitne pomoći, sproveli sve što smo mogli po proceduri, to smo uradili i ranije. Sve što je trebalo, dostavili smo tužilaštvu i zdravstvenoj inspekciji - kazala je dr Đokić kratko za naš portal.

Sa druge strane, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu kažu za Telegraf.rs da su u toku provere navoda podnete krivične prijave. 

- Tužilaštvo je povodom predmetnog događaja uputilo zahtev Policijskoj upravi u Кragujevcu zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. U ovom momentu, u toku su provere navoda podnete prijave, sve radi utvrđivanja okolnosti i činjenica od značaja za donošenje javnotužilačke odluke stoji u pisanom odgovoru koji nam je dostavljen, a koji je potpisala zamenik osnovnog javnog tužioca u Kragujevcu, Gordana Striković.

Šta je za Hitnu pomoć hitan slučaj, i u kojim situacijama ona izlazi na teren možete pročitati u ovom tekstu.

Video: Snimak iz kola Hitne pomoći: Obolele od korone iz Novog Pazara prevoze u KBC Bežanijska kosa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    26. septembar 2020 | 09:17

    narod ce i dalje umirati a vozaci hitne pomoci sa sluzbenim vozilom razvozice doktoru i sebi zimnicu, namestaj, svalerke, njihovu decu.... i niko nece odgovarati......

  • Box

    26. septembar 2020 | 08:27

    Na zalost niko nece odgovarati kao i uvek, imamo katastrofalno sudstvo.

  • sprdnja

    26. septembar 2020 | 09:00

    Iskreno se nadam da ce po prvi put, ili bolje receno u retkom broju slucajeva da se u ovom slucaju istraje. Sve zavisi od tuzitelja. Da li ce bilo ko uticati na njih ili ne. U slucaju da tuzitelj neometano radi svoj posao, ovo ce biti laka odluka, pored niza propusta , evidentnih gresaka, i ne adelvatnoh postupaka ovde je realno da se tuzba podigne!!Ova VD hitne pomoci je toliko bila pricljiva i toliko je stitila svoje radnike, cak je izjavljivala da je to normalno ... Sada je konkrektno i nije pricljiva! Svako cuva svoju fotelju jer im je ona draza od ljudskosti i nacela kojima bi se trebali voditi! Niko nije i nece reci „ ovo je grup prekrsaj, ja osecam odgovornost i necu da sedim u ovoj fotelji „ vlast je cudo! Ako se sve ovo baci u vodu! Dobro bi bilo da ista objasno , sta je za nju hitan poziv i kada to oni izlaze na teren ako ne u slucaju gde se osoba jasno zali na simptome srcanog udara!U istom tekstu stoji tacno i jasno kako bi trebalo da reaguje hitna. ... mozda je to za Kragujevac ne prihvatljivo ili je Kragujevac poseban grad?!?! Mozda ce reci i da doktorna ke zna a da VD iz Kragujevca vrsi sopstvenu procenu kada ce se izaci??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA