≫ 

3 srpska pilota stradala pred svojim kućama: Danas dvojica u Brasini, pre 21 godinu Milenko Pavlović

Poleteli iznad rodnog mesta, a odatle u večnu legendu

  • 39
Pilot Milenko Pavlović, Pilot major Dejan Krsnik, Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević,

Foto: I. N./Privatna arhiva, Ministrastvo odbrane

Stravična nesreća potresla je Srbiju. Dva hrabra heroja, borbena pilota Vojske Srbije, kapetan prve klase Zvonko Vasiljević i pilot major Dejan Krsnik, stradala su danas zajedno u padu vojnog aviona MiG-21, nedaleko iznad svojih kuća. Identična nesreća zadesila je porodicu Pavlović, pre 21 godinu, kada je braneći otadžbinu od NATO agresora, stradao pilot Milenko Pavlović, leteći iznad rodnog Valjeva.

Danas, u malom selu Brasina, u okolini Loznice, kako naši reporteri svedoče, sve što možemo čuti su leleci njihovih porodica i komšija. 

Kako Telegraf.rs saznaje, pilot Zvonko Vasiljević je samo sat ranije najavio roditeljima da će preleteti avionom iznad kuće.

- Zvonko je pravio krug iznad mesta u kom je odrastao. Roditelji su znali da će preletati iznad kuće. Sat ranije im je najavio da ce proći ovuda. Čuo sam zvuk kojim je pozdravljao roditelje. Da li je to bio pozdrav za budućnost... Spuštao se ka zemlji kružeći, pošao je da se vrati gore, ali nije uspeo... Desilo se šta se desilo... Sve sam to video - ispričao je komšija Čedomir Andrić za Telegraf.rs.

Zvonkova majka:" Rekao mi je da izađem na terasu, da će leteti iznad naših kuća"

 

Iz kuće preminulog  Zvonka V. čuje se kuknjava koja odzvanja celom ulicom. Mesto je prazno, ulicom retko ko prolazi. Oni koje su zatekli, hodaju oborene glave. O preminulom komšiji izgovaraju samo reči hvale, suznih očiju.

- Pola sata pre leta, Zvonko me je pozvao, rekao mi da izađem na terasu da će leteti iznad naših kuća - priča za "Novosti" majka Mara.

- Čekala sam ga "kao ozeblo sunce", on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dete, i kao čovek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam - dodaje majka.

- Zvonkov stric je bio veteran, iskusan pilot i bio je u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Zvonko je od njega nasledio ljubav prema letenju. On je još kao dete govorio da će da bude pilot. Drugo zanimanje ga nije interesovalo. Bio je jedan od najboljih studenata, a posle i pilota. Zvonko je prošlog meseca bio na odmoru i bas je bio u selu. Bio je mnogo vezan za selo - kazao je jedan od prijatelja koji je u neverici i jos uvek ne prihvata da Zvonka više nema.

Pilot Milenko Pavlović takođe poginuo iznad svog rodnog grada 

 

Uz reči: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću“, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu iz kokpita „miga 29“ i sam je krenuo u odbranu otadžbine. Njegov avion pogodile su tri NATO rakete u trenutku kada je leteo iznad svog rodnog grada.

Pre dvadeset godina, 4. maja 1999. godine, pukovnik Milenko Pavlović, tadašnji komandant 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, poginuo je braneći srpsko nebo od NATO agresora.

Kobnog dana, kada je stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, dežurao je na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Odmah je pozvao svog zamenika i naredio mu da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti. Samo deset minuta nakon poziva, Milenko je bio na pisti aerodroma u Batajnici.

Prišao je „migu 29“ i iz kokpita je bukvalno izvukao kolegu. Uz reči: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“, poleteo je u pravcu Valjeva, a odatle u legendu. Stradao je boreći se sam protiv 16 agresorskih aviona. Napadu je odolevao punih 12 minuta, a onda su njegove kolege čule samo dve reči: „Imaju me“..

Milenko je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost. Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja, ali, nažalost, nikad nije dobio Orden narodnog heroja.

Video: Komšija poginulog pilota: Najavio je roditeljima da će im preleteti kuću, pa stradao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    25. septembar 2020 | 21:35

    Milenko Pavlovic -Najveci HEROJ novije istorije, takav čovek se vise ne radja. Neka im je vecna slava

  • Rema

    25. septembar 2020 | 20:38

    Slava im...

  • Lado

    25. septembar 2020 | 21:23

    Avion star 34 godine?! Da li bi ministar dozvolio svom sinu da sedne u taj avion?! Hvala na objavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA