Tvoj kraj i ti se pitaš – učestvuj, utiči!

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije

  • 3
Javna uprava Foto: Javna uprava

Da li znate da izbori nisu jedini način da se građani za nešto „pitaju“? Postoje zakonom propisani načini ušešća građana u formiranju lokalnih politika i donošenja odluka i to putem referenduma, narodne inicijative, zbora, javne rasprave, a odnedavno i kroz proces konsultacija. Ovo pravo predstavlja jedan od suštinskih vidova demokratije – daje mogućnost da građani učestvuju u formulisanju i donošenju odluka u zemlji u kojoj žive, ali i da sami iniciraju promenu. Evropska unija naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika u okviru reforme javne uprave.

Kada govorimo o lokalnim politikama, pričamo o širokom spektru stvari koje su vidljive i koje utiču na građane i privredu u jednoj lokalnoj samoupravi – u domenu kulture, sporta, privrede, lokalnog razvoja i infrastrukture, ali i ulaganja i održavanja puteva, ulica, vodovoda, objašnjava Milena Radomirović iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

- Građani uključivanjem u donošenje javnih politika mogu u nekim slučajevima da utiču vrlo konkretno na najbliže svoje životno okruženje i na uslove u kojima će ostvarivati svoja prava na neke lokalne usluge, upisivanje dece u predškolske ustanove, broj tih ustanova, način uređivanja lokalnih javnih površina, šta će to biti neki krupniji prioriteti ili neka sitnija prioritizacija projekata opet zavisi od toga kako je konsultativni proces postavljen i šta su inicijative samih građana - kaže ona.

Milena Radomirović je ujedno i menadžerka EU projekta EXCHANGE 5. Reč je o programu koji predstavlja kontinuiranu podršku Evropske unije lokalnim samoupravama od 2004. godine. U velikoj meri doprineo je unapređenju kreiranja javnih politika na lokalnom nivou kroz podršku strateškom planiranju. I upravo na lokalnom nivou, gradjani ne sede skrštenih ruku. Jedan od primera su Valjevci.

- Grad Valjevo je realizovao projekat City walk, koji je bio ključ na unapredjenju uslova pešačenja, kao oblika održive urbane mobilnosti, ali i drugih vidova urbane mobilnosti i bicikliranja i javnog prevoza - objašnjava savetnik za upravljanje projektima u Gradskoj upravi Valjeva Nenad Branković. U čitav proces bili uključeni svi zainteresovani, dodaje.

- Pri samom procesu izrade planova smo organizovali nekoliko radionica. Najpre početnu radionicu gde smo predstavili projekat, plan izrade i ključne metodološke postavke, a zatim i informativnu radionicu gde smo nastojali da uključimo što veći broj zainteresovanih strana i medija kako bi se u što većoj meri raširili ideje i ciljevi, ali i koristi koje gradjani Valjeva mogu imati u donošenju jednog takvog dokumenta - rekao je Branković.

Prem njegovim rečima, organizovane su i radionice za definisanje vizije i ciljeva, kao i utvrdjivanje mera i intervencija.

- Posebno je bila interesantna i radionica „U šetnji” (Walk shop) gde su gradjani i zainteresovane strane gradjani iz javnog, privatnog i nevladinog sektora zajedno na terenu, ulicama grada Valjeva sagledavali i ocenjivali različite aspekte problematike urbane mobilnosti i pronalazili najbolja rešenja za konkretne probleme na koje smo nailazili na terenu - kazao je Branković.

- Ovaj projekat je proglašen kao najbolji projekat EU prošle godine u konkurenciji velikog broja projekata finansiranih od strane EU, što Valjev, ali i Srbiji, daje sjajnu referencu i ugled za dalje konkurisanje i dobijanje sredstava iz evropskih fondova - istakao je Branković.

On je kazao da su u vreme epidemije održivi vidovi transporta dobili na značaju, zbog čega smatra da je plan osnova Valjevu, ali i drugim gradovima koji imaju ovakve planove za konkurisanje za sredstva iz evropskih fondova.

Lokalna samouprava ima obavezu da za određena pitanja organizuje javnu raspravu, podseća Milena Radomirović iz SKGO.

- Sa druge strane, i građani mogu, najmanje njih sto sa pravom potpisa, biračkim pravom da pokrenu, iniciraju zapravo sprovođenje javne rasprave po bilo kom pitanju i to su sve mehanizmi koje građani treba da koriste. Ono što je sada možda novina. Naravno, neke lokalne samouprave su to praktikovale jeste koncept kontinuiranih konsultacija. Ti konsultativni procesi nisu precizno određeni. Oni se mogu realizovati putem najrazličitijih anketa, korišćenjem lokalnog medijskog prostora, novina, televizija, internet prezentacija lokalnih samouprava, zatim aktiviranjem same lokalne administracije da posećuje neke socijalno ugroženije grupe, mesne zajednice što je posebno značajno u razuđenijim ruralnim opštinama. Javne rasprave su negde na kraju tih konsultativnih procesa i to je veoma važno da razumeju i sami građani - objašnjava.

U Srbiji je do sada pet lokalnih samouprava - Mali Zvornik, Bački Petrovac, Petrovac na Mlavi, Kuršumlija i Sjenica dobilo planove razvoja uskladjenih sa potrebama gradjana, koji su kroz učešće u kreiranju javnih politika odlučili šta su prioriteti za njihova mesta, navodi ona i dodaje da je reč o pilot projektima koji će biti prošireni i na sve gradove i opštine u Srbiji.

Više informacija o reformi javne uprave u Srbiji možete pronaći OVDE.

Proces kreiranja javnih politika i učešće građana deo su reforme javne uprave koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU. Ukupan iznos programa EXCHANGE do sada je iznosio više od 33 miliona evra.

City walk - tokom čitavog procesa gradjanima bio dostupan upitnik u kome su mogli da navedu predloge i dopune, dok je završna radionica bila u formi javne rasprave i diskusije na temu predloženog nacrta plana gde su svi zainteresovani mogli da daju sugestije za korekciju, odnosno unapredjenje plana.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    27. septembar 2020 | 10:07

    To se nakad zvalo Mesna zajednica i tamo su resavali probleme lokalne zajednice. I danas to postoji ali se lokalni politicari ponasaju kao feudalci a gradjani su im kmetovi.

  • www

    27. septembar 2020 | 15:03

    Vidim kako funkcionise ,primer pobune stanara Novog Beograda na glasnu muziku,to je slucaj i u Novom Sadu,ima toga svuda.Sta je zakljucak,gradjani su nemocni jer nekima se “ne moze” nista.Zaludne su price da gradjani odlucuju nesto,nemojte nam takvim tekstovima vredjati inteligenciju,pa mi svi zivimo ovde, a ne na nekoj drugoj planeti.

  • djordje

    27. septembar 2020 | 20:42

    Veoma korisna stvar iz mog iskustva kao ezdravje na kojoj sam dobio rezultate Covid-rezultata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA