Osim mladića (18) koji je nožem ranio dve osobe u Parizu, uhapšeno je još 6 osoba

Muškarac naoružan mesarskim nožem ranio je dve osobe u jučerašnjem napadu

  • 0
Napad Šarli Ebdo, Pariz

Foto: Tanjug/AP

Sedam osoba zadržano je u pritvoru zbog napada ispred nekadašnjih kancelarija satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", saopštili su zvaničnici.

Muškarac naoružan mesarskim nožem ranio je dve osobe u jučerašnjem napadu, koji se tretira kao teroristički incident, prenosi BBC.

Glavni osumnjičeni, koji je identifikovan kao 18-ogodišnji muškarac pakistanskog porekla, uhapšen je u blizini mesta napada.

Policija je saopštila da je još šest osoba zadržano u pritvoru i da je u toku njihovo saslušavanje.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da je očigledno u pitanju akt islamskog terorizma i ocenio da je policija potcenila nivo pretnje u tom području.

Žrtve jučerašnjeg napada nisu zvanično imenovane, ali policija navodi da je reč o muškarcu i ženi, koji su radili u produkcijskoj kući.

Premijer Žan Kasteks rekao je novinarima da njihovi životi nisu ugroženi.

Napad se dogodio u vreme kada je u Parizu u toku suđenje osumnjičenima za saučesništvo u nizu terorističkih napada izvršenih pre pet godina, koji su započeti masakrom u tadašnjoj kancelariji lista, a dva dana kasnije bili okončani posle talačke krize u jednom supermarketu u kojem se prodavala hrana spremljena po "košer" standardima jevrejske vere.

Za ukupno tri dana, teroristi su tada ubili 17 ljudi, od kojih 12 u oružanom napadu na prostorije "Šarli ebdoa", gde je u tom trenutku bio u toku sastanak uređivačkog kolegijuma.

Krvavi napad na redakciju "Šarli ebdo", u kojem je ubijen i urednik Stefan Šarbonije, predstavljao je osvetu ekstremnih islamista zbog kontroverznih karikatura proroka Muhameda, koje je list prvi put objavio 2006. godine.

Obeležavajući početak suđenja saučešnicima u napadima iz 2015. godine, uredništvo lista je početkom ovog meseca odlučilo da, uz odavanje počasti ubijenim kolegama, ponovo objavi kontroverzne karikature Mohameda, opisujući ih kao "dokazni materijal" u tom procesu i kao deo istorije koja, kako je navedeno, "ne može biti ponovo ispisivana ili brisana."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA