≫ 

Pronađen snimač parametara koji će pomoći u daljoj istrazi pada aviona MiG-21

- Vojne komisije su završile sa terenskim radom i svi materijalni dokazi su prikupljeni - rekao je ministar odbrane

  • 4
Mig 21 vojni avion Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je gubitak dvojice pilota, pripadnika Vojske Srbije ogroman udarac kako za samu Vojsku tako i za Srbiju. On je rekao i da su vojne komisije završile sa terenskim radom i svi materijalni dokazi su prikupljeni, a ostaci letelice uklonjeni i preneti u Vazduhoplovni zavod kao i da je pronađen i snimač parametara.

- Naši stručnjaci će videti koje je podatke zabeležio, on beleži samo parametre leta, ne i razgovor pilota kao "crna kutija". Videćemo kako je funkcionisao avion u tim trenucima i kako su piloti upravljali. Sada u Komandi Ratnog vazduhoplovstva obe komisije, jedna pod komandom brigadnog generala Popovića, druga pod komandom brigadnog generala Bjelića, proučavaju sve dokaze i veoma brzo će izaći sa zaključcima. Kada kažem vrlo brzo ne mogu da se obavežem na bilo kakvo vreme, datum ili dan, to je posao stručnjaka - naglasio je ministar odbrane i dodao da niko u vojsci ne može da naredi komisiji da radi brže ili sporije i da su one samostalni organi.

Kako je objasnio svi ti podaci se dostavljaju Tužilaštvu i ono je to koje dalje odlučuje o slučaju, jer "ne može Vojska da sprovodi postupak".

Aleksandar Vulin, kovid bolnica, Batajnica Aleksandar Vulin, ministar odbrane - Foto: MC Odbrana/Darimir Banda

- Mi prikupljamo dokaze, dajemo odgovarajuće zaključke i sve predamo Tužilaštvu. Nama je veoma važno da znamo zašto se ovo desilo i zbog pripadnika i zbog budućnosti - rekao je on i poručio da nije ovo nešto što se dešava samo Vojsci Srbije i podsetio na tragediju u Ukrajini kada je pre par dana u avionskoj nesreći poginulo 26 kadeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Struka

    27. septembar 2020 | 12:00

    Utvrdiće se isto kao za helikopter kad je pao,alkohol.

  • Tt

    27. septembar 2020 | 12:01

    Ono.sta smo saznali je.da je ovaj MIG 21 poslednji nabavljeni takav avion u floti JNA i to 1986. sto znaci da je samo par godina stariji od nasih MIGova 29, da je pre nekoliko godina remontovan, da je imao resurs jos dobrih 6 godina i da je pre leta bio ispravan. To bi znacilo da nije bio ,,kanta" kako ga mnogi sada opisuju. Recimo da i sada nebo Hrvatske cuvaju samo ovi supersonicni avioni MIG 21 iako je to NATO drzava. Pravo pitanje je za komandanta naseg RV i PVO (-a ne za civila ministra) je da li planovi trenaznog leta supersonicnog aviona predvidjaju let na izuzetno maloj visini ( ocevici kazu da je leteo iznad krovova seoskih kuca), iznad naseljenog mesta u brdovitom pogranicnom kraju i da li plan takvog leta uzima u obzir i rizik po zivote civila u naselju. Katapultiranje, citamo, trazi odredjenu bezbednu visinu iznad 100 metara a pitanje je na kojoj visini je ovaj avion leteo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA