Naređen hitan nadzor nad Centrom za socijalni rad u Zaječaru

Prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, iz tog razloga se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici - navodi se u saopštenju ministarstva

  • 5
Zajecar grad Printskrin: Youtube/RSFranceIDF

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijlani rad u Zaječaru u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N.S. i njenoj porodici. Đorđević je to naložio povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na društvenoj mreži Fejsbuk, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz Zaječara.

- Nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, iz tog razloga se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici - navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe, dodaje se i da se iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava se ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost. Javno iznošenje podataka i upućivanje na fotografije deteta ugrožena je i privatnost deteta i predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite.

Zoran Đorđević Zoran Đorđević - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na osnovu odluke Suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, ovo Ministarstvo ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka. Ovo Ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad.

- Neistinite tvrdnje, iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad "Zaječar" u Zaječaru ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u ovom Centru, stvara se atmosfera "linča", izaziva panika i uznemirenje javnosti - kažu iz ovog ministarstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca No1

    27. septembar 2020 | 15:52

    Ima li nekoga kome je jasno nešto iz ovog teksta? Ko je tu šta uradio (ili nije uradio), na koji način, na čiju štetu? Ovakav tekst može da shvati samo neko ko je u potpunosti upoznat sa slučajem.

  • Sam

    27. septembar 2020 | 16:55

    Otac nije javnost. On je trazio pomoc.

  • Marijana

    27. septembar 2020 | 19:07

    Objave na fejsu su na mene delovale uznemirujuce.Iskreno gledano zar mislite da neko sme da objavi tako ozbiljne optuzbe a da one nisu tacne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA