Mala Sofija nam šalje pozdrave i osmehe iz SAD: "Primetno je jača, trudi se i stalno radi vežbice"

Plan je da naredna 3 meseca Sofija dobija velike količine steroida, a njeno zdravstveno stanje lekari konstantno prate

  • 20
Beba Sofija Markuljević Printskrin: Facebook/Za Sofijin prvi korak

Mala Sofija Markuljević, koja nas je ujedinila u borbi za lek koji se uzima jednom u životu, nalazi se već mesec dana u Los Anđelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a 24 dana od dobijanja Zolgensme, ova jednogodišnja preslatka devojčica primetno jača.

- Drugari, samo da se javimo i da vas pozdravimo! Sofija je vredna, svakodnevno radi vežbice i trudi se, a lekari je konstantno prate, jer i dalje dobija velike količine steroida. Hvala Bogu, ona je primetno jača, ali još je rano govoriti o nekim rezultatima... Uz Božiju pomoć, nadamo se najboljem! Hvala vam što ste uz nas - napisali su roditelji male Sofije.

Kako su ranije objavili Stefan i Marija Markuljević, 10 dana posle prijema Zolgensme, Sofija je provela u bolnici, a određeni parametri su joj bili malo povišeni.

- Plan je da naredna 3 meseca Sofija dobija velike količine steroida, stoga je potrebno permanentno praćenje situacije i konstantna provera parametara. Takođe, uskoro počinjemo sa neophodnom fizikalnom terapijom. Sa verom u Boga, idemo dalje - naveli su Sofijini mama i tata.

Podsetimo, Sofija je 23. avgusta stigla u Los Anđeles, a 3. septembra primila je lek koji se uzima jednom u životu i koja košta astronomska 2 miliona i 100.000 dolara.

Lečenje u narednih nekoliko meseci košta dodatno, i to oko 300.000 dolara.

Mala Sofija je rođena kao zdrava beba, ali je već u drugom mesecu potpuno prestala da pomera ruke. Pedijatar je tada uputio na neurološki pregled. Imala je dva i po meseca kada je utvrđeno da je u pitanju retka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija tip I.

Četiri meseca borbe da se prikupi novac neophodan za lek su iza roditelja preslatke devojčice. Ova mala heroina, kojoj zbog bolesti atrofiraju mišići, ne samo da je uspela da pokreće ekstremitete, već je, uz pomagala, počela i da sedi, a mi se nadamo da će predivna Sofija uskoro početi i da hoda i napravi svoj prvi korak koji će se daleko čuti.

Video: Beba Sofija nam maše iz bolnice i ima lepe vesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA