Stravični požari u zgradama najčešće izbiju zbog nepažnje: Ove greške mogu da dovedu do tragedije

U požaru koji je izbio u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na sreću niko nije povređen, ali Beograd i dalje pamti tragediju koja se desila u Ulici Vojvode Stepe

  • 7
Pozar Novi Beograd Požar u Bulevaru Arsenija Čarnojevića Foto: Twitter/@teteatetesurwc

Požar koji je izbio u stanu u kom žive roditelji sa decom, u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu, zabrinuo je mnoge koji se pitaju kako dođe do ovakvih nesreća. Najčešći uzrok jeste ljudska nepažnja.

- Najčešći uzrok požara u stambenim objektima su nepažnja - ostavljanje električnih aparata i uređaja bez nadzora, preopterećenje elektroinstalacija, kao i ložišta i dimovodni kanali gde postoji individualni sistem grejanja (gde građani samostalno lože) - saopštili su za Telegraf.rs iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pre izlaska iz stana veoma je bitno da se proveri da li su svi električni aparati i uređaji isključeni, a pri njihovoj kupovini treba da se obrati pažnja na dve stvari.

- Potrebno je voditi računa da poseduju ateste i garanciju - kazali su iz ovog Ministarstva.

S obzirom na to da kreće hladnije vreme i sezona grejanja, u narednom periodu je važno da građani budu svesni da grejne aparate i uređaje ne smeju da ostavljaju uključene ukoliko nema nikog u stanu.

Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova, građani koji samostalno lože treba da znaju da dimnjaci moraju da budu pravilno očišćeni pre grejne sezone.

Požar na Novom Beogradu

Požar u Bulevaru Arsenija Čarnojevića gasila su 23 vatrogasca-spasioca koji su na teren izašli sa pet vozila. Uzrok izbijanja požara za sada još nije poznat, ali se u medijima pojavila informacija da je do njega došlo zbog plinskih boca koje je porodica držala na terasi koja je uništena.

U stanu na 11. spratu živi četvoročlana porodica koja u trenutku izbijanja požara nije bila u svom domu. Kako su rekle komšije, vrata stana su bila zaključana, pa nije bilo moguće odmah ući i intervenisati.

Zbog požara je evakuisano oko 200 stanara, a na sreću niko nije povređen. 

Požar u Ulici Vojvode Stepe u kom je preminula jedna osoba

Nažalost, u aprilu 2019. godine u požaru koji je buknuo u Ulici Vojvode Stepe 114 na Voždovcu jedna osoba je izgubila život. U stanu na 16. spratu poginula je Milica Radojević (81) koja je živela u njemu.

Bila je vrlo ljubazna, draga. Baš onako, da kažem, prava starica. Razlog više što celu noć nisam trenula, toliko me potreslo - rekla je tom prilikom za Telegraf.rs čistačica zgrade, koja je sa radnicima ispred stana raščišćavala nakon nesreće.

Stan baka Milice u celosti je bio uništen. Roletne su bile istopljene, a stakla na svim prozorima popucala. Vatra je ceo stan obojila u crno.

Takođe su i stanovi iznad njenog bili uništeni i u gareži.

Požar koji je potresao Srbiju lokalizovan je posle dva sata.

Video: Vatrogasci izneli uplašenog deku iz solitera u požaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blingaro

    28. septembar 2020 | 22:17

    Nikako ne kupujte produžne kablove kod Kineza. Mogu da se zapale sami od sebe bez nekog velikog opterećenja od strane potrošača. Srećom, bio sam prisutan kada se to desilo, pa je izbegnuta tragedija.

  • Balkanski spijun

    28. septembar 2020 | 23:49

    u severnoj americi je obavezan smoke detector a u nekim drzavama ga cak dobijes DZABE .... Al ako to ugradite kako da kazete komsiji Draganu da nepusi kod vas u stanu i ako deca imaji astmu .. bolje da sve izgori nego da se zameras ...

  • Antonina

    28. septembar 2020 | 23:21

    Šta da radimo kada skoro u svakoj radnji prodaju kineske proizvode, što može obmanuti kupce, misleći da kupuju kvalitet nu robu jer ne.kupuju kod Kineza???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA