≫ 

Uzbunjivača iz Niša razotkrio direktor, kolege ga zvale “mutivoda”, a sad mu Hitna plaća odštetu

Dragan Stamenković je, u svojstvu uzbunjivača, upozoravao na nepravilnosti u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

  • 10
Stamenkovic Foto: Telegraf.rs, Privatna arhiva

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu moraće svom vozaču Draganu Stamenkoviću da plati 417.700 dinara na ime duševnog bola i sudskih troškova koje je podnosio, jer je u svojstvu uzbunjivača upozoravao na nepravilnosti u ovoj ustanovi.

Vrhovni kasacioni sud je na ovaj način usvojio reviziju izjavljenu protiv pravosnažne presude Višeg suda u Nišu kojom je Stamenkoviću odbijena tužba.

Kako se navodi u odluci Vrhovnog kasacionog suda u koju je Telegraf.rs imao uvid, ZHMP je prekršio Zakon o uzbunjivačima jer je otkrio Stamenkovićev identitet.

- ZHMP je prema tuženom preduzeo štetnu radnju u vezi sa uzbunjivanjem jer je njegovu prijavu postavio na sve četiri oglasne table u svojim prostorijama zbog čega je on bio izložen pretnjama, šikaniranju i nazivan pogrdnim imenima. Između ostalog, nazivan je cinkarošem, mutivodom, a prećeno mu je da će ostati bez posla. ZHMP je dužan da u roku od 15 dana skine prijavu sa oglasne table i zabranjuje mu se da je ponovo postavi. Takođe, obavezuje se da na ime nematerijalne štete za pretrpljeni strah Zdravkoviću plati 50.000 dinara i 80.000 za duševne bolove zbog povrede časti i ugleda sa zakonskom zateznom kamatom. Takođe, naređuje se objavljivanje presude u najtiražnijem lokalnom glasilu o trošku ZHMP te da se Zdravkoviću nadoknade troškovi parničnog postupka u iznosu od 206.700 dinara kao i troškovi revizijskog postupka od 81.000 dinara - naložio je sud.

Hitna pomoć, Niš Foto: Telegraf.rs

Obrazlažući svoju odluku, ova pravosudna institucija navodi da je ispitivanjem pravosnažne presude Apelacionog suda ustanovljeno da je pogrešno primenjeno materijalno pravo odnosno Zakon o uzbunjivačima.

- Stamenković je 24. januara 2017. godine inspekciji Ministarstva zdravlja podneo prijavu zbog kršenja zakona, odnosno nezakonitog angažovanja jednog zaposlenog i drugih nepravilnosti. U skladu sa zakonom, direktor ZHMP je upoznat sa prijavom, ali je on istakao na sve četiri oglasne table pozivajući se na transparentnost u radu. Međutim, zakon predviđa da uzbunjivač ima pravo na zaštitu podataka o ličnosti, te da se njegov identitet ne može otkrivati ako se on sa tim ne saglasi. Isticanje prijave sa obaveštenjem koje je direktor potpisao učinjeno je sa namerom da se naškodi uzbunjivaču, odnosno da se izazove negativno reagovanje drugih zaposlenih. Zbog toga je uzbunjivač doživeo stres, ima probleme sa spavanjem zbog čega uzima lekove - navodi sud.

Dragan Stamenković Dragan Stamenković, Foto: Privatna arhiva

Narušio sam zdravlje, na bolovanju sam

Stamenković je pozdravio odluku ove sudske instance ističući da ona predstavlja poruku svim uzbunjivačima u Srbiji da mogu da rade svoj posao bez straha da će zbog toga biti progonjeni.

- Žao mi je što sam po pravdu morao da idem u Beograd, jer su i Viši sud i Apelacioni sud u Nišu odbili moju tužbu. Samo sam štitio zakon, a doživljavan sam kao neprijatelj ustanove u kojoj radim. Narušio sam svoje zdravlje, trenutno sam na bolovanju... Žao mi je i što će ove troškove platiti svi građani Niša, jer se Hitna pomoć finansira iz budžeta. Sve ovo bi bilo nepotrebno da se samo poštovao zakon - rekao je Stamenković.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna jer je on najviša sudska instanca u državi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Cvorovic

    28. septembar 2020 | 20:39

    Slikao govori mnogo o licnosti, kakvi bre uzbunjivaci, radi svoj posao domacine za sta si placen, ala se drustvo srozalo sa nema dalje

  • Baš

    29. septembar 2020 | 07:59

    Koja farsa od presude. Zavod da plati. Znači iz budžetskih sredstava a izvršilac - direktor, će proći bez sankcija. Eto kako se troši zdravstveni dinar svih gradjana.

  • Mirjana Todorovic

    29. septembar 2020 | 07:46

    Zasto Visi sud i Apelacioni sud u Nisu ne primenjuju zakon, pa je tuzba morala da ide u Beograd ? Puno je ovakvih slucajeva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA