≫ 

Srbi i Albanci zajedno podižu spomenik poslednjem Srbinu u Dečanima: "Naš Ćiro je bio omiljen"

"U pitanju je poštovanje drugarskih i porodičnih odnosa koji datiraju više decenija unazad"

  • 2
Groblje, sanduk, raka Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Rođeni Dečanci Zoran Petrović i Radovan Milošević, koji su pokrenuli akciju da se nedavno preminulom poslednjem Srbinu u Dečanima Bošku Ćiriću podigne spomenik na pravoslavnom groblju u toj varoši, kazali su da se akciji priključilo i nekoliko Albanaca iz tog gradića, javlja Beta.

Ćirić koji je pronadjen mrtav u svom stanu u Dečanima 2. juna ove godine, živeo je sam, a obdukcioni nalaz je potvrdio da je preminuo prirodnom smrću, pišu Bujanovačke.

Sahranjen je u Dečanima, a opelo su služili monasi dečanskog manastira na čelu s igumanom Savom Janjićem.

Petrović, drug i komšija pokojnog Ćirića, kazao je da su se Srbi iz Dečana, koji danas žive van Kosova, organizovali da zajedno podignu nadgrobni spomenik Bošku Ćiriću.

- Kada su za našu akciju čuli naši prijatelji i bivše komšije Albanci iz Dečana, njih desetak je insistiralo da i oni daju novčani prilog za podizanje spomenika. Osim toga izrazili su želju da oni očiste od izraslog šiblja naše groblje, kako bi spomenik mogao da se postavi na Boškovom grobu -  naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, izrada spomenika od dečanskog mermera u kamenorezačkoj radnji „Prekadini“ u Peći je pri kraju, a Albanci iz Dečana već uveliko sređuju groblje koje se nalazi u blizini manastira, kako bi moglo da se priđe grobu Boška Ćirića.

Decani Počivaće u blizini manastira Dečani Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Milošević je kazao da je betonski ram na Ćirićevom grobu već urađen i da će spomenik biti postavljen u narednih 15 dana.

- Ovo nema veze s politikom. Naš Ćiro je bio omiljen i kod Srba i kod Albanaca. U pitanju je poštovanje drugarskih i porodičnih odnosa koji datiraju više decenija unazad. I mi pomažemo našim komšijama Albancima kada im nešto zatreba u Beogradu. Ovo je dokaz da su ljudskost i čestitost iznad politike - kazao je Milošević.

Petrović i Milošević žive u Beogradu od završetka NATO bombardovanja.

Sredinom juna 1999. godine Dečane je napustilo oko 1.500 Srba i Crnogoraca, koliko ih je dotad živelo u tom gradiću podno Prokletija. U međuvremenu je na pravoslavnom groblju većina spomenika oskrnavljena.

Video: Radovi stali oko Visokih Dečana, ali strepnja ostaje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    29. septembar 2020 | 10:28

    Lep gest albanaca koji ocigledno postuju dobro kod coveka a ne nacionalnost!

  • ...

    29. septembar 2020 | 10:19

    Svi koji su izbegli vide samo Beograd kao odrediste za zivot izgleda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA