Posle škola, kreće kontrola i fakulteta: Proverava se da li se poštuju epidemiološke mere

Inspekcija je iskontrolisala 1.300 škola i utvrdila da škole poštuju mere

  • 1
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock

Prosvetna inspekcija obišla je prošle nedelje skoro 1.300 osnovnih i srednjih škola. Reč je o preventivnim i savetodavnim posetama tokom kojih se ispituje kako obrazovne ustanove rade tokom epidemije i sprovode zaštitne mere.

Inspekcija je utvrdila da škole poštuju mere, a na pojedinim mestima nije bilo edukativnog materijala na sajtu ili nisu bili postavljeni posteri o pravilnom održavanju higijene. Direktorima je ukazano da to isprave.

Ovo, za Novosti, kaže Jasmina Jovanović, pomoćnik ministra prosvete za inspekcijske poslove, koja najvaljuje i kontrolu fakulteta.

-  Organizovaćemo preventivne i savetodavne posete visokoškolskim ustanovama, sprovoditi pojačani nadzor i kontrolisati poštovanje preporuka koje su date u vezi sa početkom nastave, organizovanjem ispita i prevencijom kovida - navela je Jovanovićeva.

Deo profesora Filološkog fakulteta okrivljuje inspekciju da se umešala u izbor dekana, jer je naložila da se pre izbora donese Statut... Jovanovićeva kaže da je stav prosvetne inspekcije statut, pa izbor dekana.

- Zakon o visokom obrazovanju, donet 2017., ostavio je rok od šest meseci da visokoškolske ustanove usklade svoja akta sa njim. Potom je Statut Univerziteta u Beogradu, usvojen februara 2018, dao fakultetima rok od dodatna tri meseca za ovaj posao. Na osnovu dokumentacije koja je u toku nadzora inspektorima stavljena na uvid, utvrđeno je da ni Savet, ni Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta nisu utvrdili predlog Statuta, što im je bila obaveza - rekla je ona.

Navela je i da nije istina da inspekcija narušava autonomiju Univerziteta...

-  Naprotiv, pokušavamo da sve vratimo u zakonite okvire. Dakle, jedini put da se sačuva autonomija Filološkog fakulteta i povrati akademska čestitost jeste da se u rokovima koje je dala prosvetna inspekcija donese Statut, a potom zakonski uđe u postupak izbora dekana. Za sve to dat je rok od najviše 36 dana od preuzimanja zapisnika, tj. od 17. septembra. Rok za donošenje Statuta fakulteta je 15 dana i ističe u petak, 2. oktobra - kazala je ona.

Video: Krizni Štab se zahvalio đacima i nastavnicima jer je broj obolelih učenika pod kontrolom

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA