≫ 

Masovno ubistvo rakijom, serijski ubica: Sve tajne Sudnice 90 u koju 3. put ulazi Malčanski berberin

Krije i simboličnu poruku sa zida gde se nalazi najveća slika u Nišu

  • 7

Video: Ušli smo u sudnicu u Nišu gde se odigrava suđenje Malčanskom berberinu

Zgrada Višeg suda u Nišu poznata je i po takozvanoj „velikoj sali“, najvećoj sudnici u sudovima opšte nadležnosti u Srbiji. Sudnica 90, što joj je službeni naziv, dugačka je 20, široka 12 metara i ima čak 300 sedišta, jer joj je osnovna namena suđenje za najteže zločine, za koje je javnost najviše i zainteresovana. U njoj se drugog oktobra nastavlja suđenje Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao "Malčanski berberin" protiv kojeg se vodi krivični postupak zbog krivičnog dela otmice u sticaju sa silovanjem u produženom trajanju.

Ninoslav jovanović, Malčanski berberin uhapšen Detalj sa hapšenja Ninoslava Jovanovića Foto: Telegraf

Slika "Čegarskog boja" simbolična poruka zločincima

Nekada je ova sudnica povremeno služila kao bioskopska i pozorišna dvorana, tu su se održavali koncerti i boskopske predstave za radnike pravosudnih organa, ali je zbog svog kapaciteta korišćena i za nastupe eminentnih umetnika.

Sa ovom praksom se odavno prestalo, ali se ovaj prostor osim za suđenja i dalje koristi za stručne skupove sa većim brojem učesnika.

Ova sala posebna je i zbog slike koja se nalazi iza leđa sudskog veća i prikazuje borbu dobra i zla, ovaploćenu kroz motiv bitke na Čegru između Srba i Turaka.

Slika „Čegarski boj“ veličine 6 x 3 metra najveća je u Nišu, a jedna od najvećih u Srbiji. U prostoru nekadašnjeg Niškog sreza, čemu je zgrada sadašnje Palate pravde najpre služila, 1953. godine naslikao je poznati jugoslovenski umetnik Boža Ilić. Prizor iz čuvene bitke Ilić je emulzionom temperom s uljem, slikao punih godinu dana.

Nezaboravni slučajevi: Ubistvo rakijom, serijski ubica...

Među onima koji su baš ovde stali pred lice pravde bili su i legendarni direktor Duvanske industrije u Nišu, potonji gradonačelnik Smiljko Kostić koji se tokom maratonskog procesa teretio za milionske zloupotrebe, da bi u drugostepenom postupku bio oslobođen. Tu se sudilo i Miroslavu Živadinoviću Zozi, zbog čije je rakije preminulo 43 ljudi, pa Silvu Plutu, zloglasnom serijskom ubici iz Slovenije koji je izmasakrirao Aleksinčanku Jasminu Đošić.

U ovoj sali izrečena je kazna zatvora od 40 godina Marku Jovanoviću zbog ubistva bivše devojke i njenog komšije 2010. godine, koji je ubilačku karijeru nastavio i u zatvoru gde je žiletom preklao cimera.

Ovde je suđeno doduše u odsustvu, i pripadnicima OVK za ubistvo srpskih graničara na Košarama 1998. godine. Najteža kaznu od 40 godina robije na ovom mestu izrečena je Ivanu Antiću Šici zbog ubistva u sačekuši žestokih momaka Sandra Stamenkovića i Roberta Vicikneza.

Tu je suđeno i Petru Jovanoviću, zvanom „Peca Pitbul“ zbog pljačke Vojvođanske banke o kojem se ponovo čulo nakon što je uhapšen u Ukrajini zbog atentata na Radoja Zvicera.

Iako velika sala pripada Višem sudu, ustupa se i Osnovnom sudu čije su prostorije sprat niže u Palati pravde, kada je za njihove slučajeve veće interesovanje javnosti.

To se desilo sa suđenjem Milanu Zdravkoviću, vozaču autobusa „Nišekspresa“ koji je dobio osmogodišnju zatvorsku kaznu jer je oglašen krivim za smrt osmoro putnika . Zbog velikog interesovanja onih čiji su najmiliji stradali ili bili povređeni u sudaru autobusa i voza, nijedna od sudnica Osnovnog suda nije bila podesna da ih primi.

Malčanski berberin dobro poznaje ovu sudnicu

Malcanski berberin Malčanski berberin u Sudnici 90 uslikan sa leđa na jednom od prethodnih suđenja Foto: Telegraf.rs

U ovoj sali se po treći put našao i Ninoslav Jovanović, zloglasni silovatelj dece koji je 20. decembra prošle godine na putu do škole u naselju Brzi Brod, oteo dvanaestogodišnju devojčicu. Međutim, zbog zaštite interesa maloletnika, javnost je isključena sa suđenja, pa je u velikoj sali u stalnoj postavi samo sudsko veće kojim predsedava sudija Tamara Savić, optuženi Jovanović sa svojim braniocem, zamenik javnog tužioca i roditelji maloletnice u svojstvu zakonskih zastupnika.

Tokom glavnog pretresa u cilju izvođenja dokaza u sudnicu su do sada ulazili veštaci neuropsihijatri, psiholozi i lekari koji su veštačili povrede koje je seksualni predator naneo detetu.

Ko će još biti pozvan da uđe, zavisiće od predloga dokaza odbrane i tužilaštva.... Ono što je sigurno da maloletna žrtva neće biti među njima, iako se njeno saslušanje očekuje 2. oktobra. Ona će o svojoj golgoti govoriti iz posebne za to namenjene prostorije, uz asistenciju stručnih lica.

Novinari će imati priliku da se sa Jovanovićem oči u oči sretnu tek prilikom donošenja presude, jer je za razliku od postupka koji je tajan, objavljivanje sudske odluke uvek javno.

Video: Malčanski berberin stigao u sud, opet skriven od javnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesela

    1. oktobar 2020 | 23:17

    Zar se još uvek sudi manijaku. Ja mislim da na kraju neče ni biti osudjen. Treba sa njim po kratkom postupku a ne da nam pravi tolike troškove.. mi gradjani plaćamo za njegova nedela.

  • Sale

    2. oktobar 2020 | 03:45

    Zašto djubre ne kastriraju?

  • Prut

    2. oktobar 2020 | 01:45

    Lik nikog nije ubio...pricate o njemu kao da je neki masovni ubica...ima mnogo gorih zivotinja koje setaju Srbijom pa nikog nije briga....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA