≫ 

Grad Sombor napravio propust, pa došlo do pucanja ringišpila i povrede 8 dece: Imaju rok 30 dana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je okončao postupak koji je samoinicijativno pokrenuo zbog nezgode koja se desila u julu, a kada je povređeno osmoro dece

  • 3
Selo Kolut, ringišpil Printskrin: Youtube/Срђан Коруга, Foto: Pixabay

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenuo na sopstvenu inicijativu, da je Grad Sombor napravio propust na štetu deteta, usled čega je došlo do pucanja ringišpila u mestu Кolut kod Sombora, kada je u julu povređeno osmoro dece.

Kako se navodi u izveštaju zaštitnika građana, Grad Sombor je napravio propust time što u svojim aktima nije predvideo načine pribavljanja odobrenja i sankcije za postavljanje zabavnih parkova na privatnim površinama.

- U postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada, zaštitnik je utvrdio da je Grad Sombor učinio propust jer su odlukama ovog organa propisani uslovi i postupak za pribavljanje odobrenja za postavljanje objekata samo na javnim površinama, kao i sankcije za lica koja nisu pribavila takvo odobrenje. Grad Sombor nije propisao ni ovlašćenja inspekcije i komunalne policije da kontrolišu privremeno postavljanje objekata na drugoj površini, što je sve imalo za posledicu nedovoljno obezbeđenu zaštitu dece u mestu Кolut 12. jula 2020. godine - navodi se u izveštaju zaštitnika koji je dostavljen Telegrafu.rs:

- Zbog navedenih propusta Grada Sombora, zaštita dece ostvarena je samo u slučajevima kada se zabavni parkovi postavljaju na javnoj površini, dok je izostalo angažovanje i briga nadležnih gradskih organa za njihovu bezbednost kada se navedeni objekti i uređaji postavljaju na površini, čiji je vlasnik fizičko ili pravno lice, kao što je to bilo u mestu Кolut.

30 dana rok za ispravke

Zaštitnik građana dao je rok od 30 dana Gradu Somboru da ispravi navedene propuste tako što će da izmeni i dopuni Pravilnik i program o postavljanju objekata i uređaja na teritoriji tog grada na taj način što će predvideti uslove i postupak za pribavljanje odobrenja za postavljanje objekata i opreme za izvođenje zabavnih programa, kako na javnoj, tako i na drugoj površini.

- Grad Sombor treba da izmeni i dopuni  i Odluku o uređenju grada tako što će u okviru kaznenih odredbi propisati odgovarajuće sankcije za lica koja nisu pribavila odobrenje nadležnog organa za postavljanja objekata i opreme za izvođenje zabavnih programa na drugoj površini, ali i da propiše ovlašćenja inspektora i komunalne policije da kontrolišu uslove i način privremenog postavljanja luna parkova na drugoj površini - navodi zaštitnik.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović je najavila je da će stručni saradnici iz Sektora za prava deteta ove institucije ubuduće dodatno vršiti kontrolu javnih i privatnih površina na kojima su deca izložena mogućem povređivanju, bilo da su u pitanju igrališta, otvoreni gradski parkovi ili mesta sa objektima za zabavu.

Ona je pozvala sve građane Srbije da obraćanjem Zaštitniku građana ukažu na sva mesta koja mogu predstavljati potencijalnu opasnost za povređivanje dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jms

    1. oktobar 2020 | 14:45

    A sta je sa Romom koji je to postavio? Koja je kazna za njega I da li je uopste uhapsen?

  • Radovan

    1. oktobar 2020 | 15:50

    A sta je sa vlasnikom ringišpila? Jel ima neke kazne za njega, ili je grad ili cak drzava kriva sto je njemu pukla šipka na ringišpilu?

  • Sneza

    1. oktobar 2020 | 16:59

    A sa kim je Rom imao " usmeni" dogovor ? Sigurno nije da " gradom Somborom" ???? Uvek ista prica kad neko od nadleznih uzme mito. Nije vazno da li je predsednik mesne zajednice ili ministar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA