≫ 

Fond za nauku Srbije finansira 14 projekata istraživanja korona virusa

Na projektima će učestvovati ukupno 131 istraživač iz 19 različitih naučnoistraživačkih organizacija

  • 3
Test, testovi, laboratorija, epruvete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Fond za nauku Srbije objavio je danas da će u okviru Specijalnog programa istraživanja kovid-19 finansirati 14 naučnih projekata i to 11 iz oblasti biomedicinskih nauka, dva ekonomska i jedan tehničko-tehnološki, sa budžetom od skoro dva miliona evra.

Na odabranim projektima koji treba da doprinesu efikasnom globalnom odgovoru na aktuelnu pandemiju izazvanu SARS-Cov-2 virusom i omoguće bolju spremnost i reagovanje društva, učestvovaće ukupno 131 istraživač iz 19 različitih naučnoistraživačkih organizacija, navedeno je u saopštenju.

Vršiteljka dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić rekla je da imaju velika očekivanja od programa i izabranih projekata, a na istraživačima je i dodatni pritisak javnosti da pruže odgovore i dođu do željenih rezultata.

- Sposobnost naše nauke da se nosi sa trenutno gorućim pitanjima, od pružanja novih dijagnostičkih metoda u borbi protiv bolesti, očuvanja mentalnog zdravlja, pružanja novog ekonomskog modela za borbu protiv siromaštva u ovim izmenjenim uslovima života i rada zahtevaće inovacije koje proizilaze iz primenjenih istraživanja - kazala je Đuričić Jovičić.

Na javni poziv programa, koji je zatvoren 11. juna ove godine, javili su se istraživački timovi sa 129 skraćenih predloga projekata.

U drugi krug evaluacije prošlo je 26 predloga projekata, posle čega je Programski odbor za evaluaciju koji čine medjunarodni stručnjaci, odabrao ukupno 14.

Na projektima učestvuju naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Novog Sada, Кragujevca i Novog Pazara.

Ukupan budžet odobrenih projekata je 1,97 miliona evra, dok inimalni odobreni budžet projekta iznosi 46.866 evra, a maksimalan odobreni budžet projekta 406.612 evra.

Program se finansira iz zajma Svetske banke kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE).

Početak realizacije projekata se očekuje u drugoj polovini oktobra 2020. godine.

Кonačna lista odobrenih projekata može se pogledati na zvaničnom sajtu Fonda za nauku.

Video: Lončar: Nije tačno da je umrlo tri puta više ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odliveni mozak

    3. oktobar 2020 | 06:58

    Eh nauko muko! Hleb si sa 7 kora! Plata naučnika u Srbiji na nivou čistačica u EPS-u! I neka me ne pita niko zašto sam otišao!!!

  • 1111

    1. oktobar 2020 | 18:49

    Pa rusi napravili vakcinu. Ovih 2 miliona ce neko strpatii u dzep a porezni obveznici ce to platiti. U srbiji se izdvajaju sretstva za istrazivanje kosmosa.

  • Tara

    1. oktobar 2020 | 16:05

    Evo serpari za vas teme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA