Samoubistva vojnika u Srbiji: Rana svake vojske na svetu, naša zemlja nije pošteđena, ovo su uzroci

Svako samoubistvo se detaljno analizira, a vojska u velikoj meri sprovodi i prevenciju samoubistava

  • 23
Samoubistvo, depresija, pištolj Foto ilustracija: Pixabay

Nakon što se upucao u automobilu parkiranom ispred kasarne "Vasa Čarapić" na Banjici, vojnik A. R. je preminio na VMA. Nažalost, ovakvi slučajevi dešavaju se među pripadnicima Vojske, iako se za njih očekuje da pokazuju naročitu psihičku snagu i da nemaju tegobe duhovne prirode.

Za Vojsku su ovakvi slučajevi poseban predmet ispitivanja, ali, kao i svi ljudi, i oni uniformisani imaju slabe tačke, koje najčešće nemaju veze sa službom. Bolest, porodica, loša situacija ili velika razočaranost u društvo, razlozi su za potezanje obarača.

Prošle godine iz Pančeva je stigla veoma tužna vest, da je vojnik koji je bio star svega 21 godinu sebi oduzeo život iz dedinog pištolja. Njegovo telo pronašao je otac u kanalu u Starčevu.

U medijima se spominjalo i samoubistvo vojnika Ž. T. starog 45 godina, koji je sebi život oduzeo 2018. godine u stanu u Nišu, a sličan slučaj dogodio se i dve godine ranije, u stanu u Kragujevcu, kada je 12 godina mlađi I. J. presudio sebi.

Te 2018. godine život je sebi oduzeo i D. I. (28) u selu Zagužanje kod Surdulice i to, kako se sumnjalo, nakon što se vratio sa svadbe.

Sistematskih podataka o ovom ozbiljnom problemu nema za skoriji period, ali u javnosti je dostupna analiza samoubistava od 1999. do 2007. godine. U ovim posleratnim i turbulentnim godinama, koje su obeležile i kriza i tranzicija sistema, život je sebi oduzelo 30 pripadnika Vojske, a najkritičnija je bila 2003. godina.

Jedan od uzroka samoubistava svakako je i posttraumatski stresni poremećaj, koji jeste jedan od ozbiljnih psihičkih problema sa kojima se vojnik može suočiti kao posledice boravka u ratnim zonama.

Prema dostupnim podacima, analiza samoubistava sprovedena u VMA Beograd pokazala su da ni u jednom slučaju u periodu od 1998 do 2007. godine, nije postojala odgovornost vojne organizacije, kao i da međuljudski odnosi i postupanje u jedinicama Vojske Srbije nisu bili neposredni uzrok nastanak samoubistva.

Svako samoubistvo se detaljno analizira, a vojska u velikoj meri sprovodi i prevenciju samoubistava.

Nažalost, ta pojava je u ljudskoj prirodi, i nisu pošteđene ni najsavremenije vojske sveta.

Jedan podatak iz ove godine govori da je čak 14 britanskih ratnih veterana oduzelo sebi život u periodu od samo dva meseca, a većina njih ratovali su u Avganistanu.

Obelodanjeno je da je više od 120 vojnika tokom 2018. i 2019 diglo ruku na sebe, ali vojska nije obelodanila detalje.

Još strašniji podatak stiže iz SAD.

Više od 45.000 veterana ili vojnika na službi počinili su suicid u proteklih šest godina. To znači skoro 20 samoubistava dnevno i više je od ukupnog broja poginulih američkih vojnika u borbama u Avganistanu i Iraku. Prema "Godišnjem izveštaju o samoubistvima" koji je pripremilo američko Ministarstvo obrane, 498 vojnika američke vojske počinilo je samoubistvo u 2019. godini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    9. oktobar 2020 | 20:26

    Male plate a porodica gladna.

  • Djape

    9. oktobar 2020 | 20:34

    Cudan tekst.Nije bio na duznosti. Zasto bas da se ubije ispred kasarne.Tezak je polozaj Vjnika po ugovoru i to nazalost niko ne primecuje.Saucesce porodici!

  • Nemanja

    9. oktobar 2020 | 19:54

    Ovaj tekst kao da je Vojska Srbije porucila...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA