"Neću dozvoliti da nijedna duša bude gladna i žedna": Starešina novog hrama u Čačku ima jednu želju

Parohijski dom sagrađen je na brdu Ljubiću

  • 3
Vlade Milosavljević, Parohijski dom, Čačak Otac Vlade Milosavljević Printskrin: Youtube Televizija Telemark

Zahvaljujući prilozima vernika Čačka, ali i čitave Srbije, pa i sveta, na brdu Ljubiću otvoren je Parohijski dom. Starešina Hrama, otac Vlade Milosavljević rekao je da je njegova želja da u njemu počne da radi kuhinja za gladne.

- Ovo će biti dom nade, vere i ljubav. Dom svakom putniku namerniku, namenjen za svakog gladnog i žednog čoveka. Divim se ovom blagošestivom narodu koji je pomogao njegovu izgradnju. Svaki cvet koji je ugrađen u ovu portu veliki je dar naših ljudi. Moja želja je da u Parohijskom domu počne da radi kuhinja za gladne, jer neću dozvoliti, dok sam sveštenik u Ljubiću, da nijedna duša bude gladna i žedna - rekao je otac Vlade, za TV Telemark.

Grad Čačak je još 2005. godine poklonio 29 ari zemljišta za izgradnju Hrama, a učestvovao je i finansijski sa oko tri miliona dinara. Prvi čovek Čačka na dan otvaranja vrata Parohijskog doma, ponosan je što će on prema zamisli sveštenstva biti utočište za narod, koji je i doprineo njegovoj izgradnji.

- Ovo je jedan zaista prelep Parohijski dom, a Čačak se vidi kao na dlanu. Ono što je bila želja i Crkvenog odbora, starešine Hrama, ali i lokalne samouprave je da ovo bude jedan vid narodne kuhinje. Gde svi oni koji su nemoćni, ne mogu da rade i zarade, mogu doći i naći utočište i hranu, i da se pomole Bogu - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Parohijski dom otvoren je u ponedeljak na brdu na kome se 1815. odigrala legendarna bitka Drugog srpskog ustanka.

Iako je plan bio da se on izgradi za deset godina, završen je za tri.

Veliku zahvalnost za izgled jednog od najlepših verskih kompleksa u ovom delu Srbije, starešina crkve Vlade Milosavljević je iskazao Odboru za izgradnju hrama, Crkvenoj opštini Ljubić i svima koji su doprineli da ova oaza mira i duhovnosti, sa koje se pruža predivan pogled na Čačak, izgleda ovako lepo.

Hram je projektovao Peđa Ristić, a Parohijski dom njegov sin Sava. U planu je uređenje ograde, kao i amfiteatra, koji bi upotpunio spomen kompleks na brdu Ljubiću.

Video: Podiže se krst iznad manastira Mileševa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    13. oktobar 2020 | 15:15

    Svaka cast neka vam je Bog od pomoci.🙏👍🙏👍🙏👍

  • Porodica Cakarevic

    14. oktobar 2020 | 14:09

    Vlade je kao covek i kao svestenik institucija i velika cast mojoj porodici je da nas je bas Vlade vencao i krstio dete.Da ga hvalimo nema potrebe jel svi koji ga poznaju znaju o kakvoj licnosti se radi i iz sveg srca zelim da ova ideja o kuhinji zazivi i ostvari se.Siguran sam da ce se mnogi odazvati i pomoci koliko je u mogucnosti.Veliki pozdrav od porodice Cakarevic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA