Milica kao hraniteljka odgajila 50 dece, a sada živi od poljoprivredne penzije teške 12.000 dinara

Izostala je nadoknada koju je baka Milica zaslužila pružajući ljubav tolikoj deci

  • 5
Gornji Milanovac – hraniteljka  Milica Spasojević Foto: RINA

Srbija je već čula za hraniteljku velikog srca, Milicu Spasojevič iz sela Brđani kod Gornjeg Milanovca, koja je odgajila više od 50 mališana. Danas ova baka slavi 82. rođendan, ali u mizernim uslovima.

Živi od poljoprivredne penzije koja iznosi svega 12.000 dinara, a izostala je nadoknada koju je zaslužila pružajući tolikoj deci.

- Sa mnom živi sin, on je taksista i njegova primanja su jako neizvesna. Najsigurnija nam je ova moja mala poljoprivedna penzija, ali je ona tako mala da se sa njom ne može pristojno živeti. Već sam stara i bolesna, na lekove ode skoro polovina tog iznosa. Obećali su mi tu penziju još pre oko deset godina, ali od toga nije bilo ništa - priča žena, koja ima i svoje troje dece, za RINU.

Gornji Milanovac – hraniteljka  Milica Spasojević Foto: RINA

Njena humanost do sada nikada nije bila dovedena u pitanje, a davnih šezdesetih godina, uz podršku muža Filipa ona je odlučila da bude hraniteljka. U njihov dom prvi je stigao Zoran iz Bara, o kom Milica i danas priča sa ponosom dok gleda stare albume sa fotografijama. Nakon Zorana, u dom Spasojevića došli su Dragan, Marko, Sanja, Radmila... pamti Milica imena svih koji su živeli u njenom domu i kojima je posvetila svoju ljubav i pažnju.

Sva deca koja su boravila kod nje završila su školu i sada su porodični ljudi. Iz njihovog doma, šestoro mališana je usvojeno, dve devojke su se udale, a četiri momka su ispratili u vojsku. Trenutke njihove zajedničke radosti, narušavali su upravo ti rastanci sa decom, koji su svima teško padali.

Gornji Milanovac – hraniteljka  Milica Spasojević Foto: RINA

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ona ima pravo na penziju, jer lice koje zaključi ugovor o hraniteljstvu ima pravo da mu se to vreme kada je obavljao poslove po ugovoru, prizna u staž osiguranja i da po tom osnovu ostvari pravo na penziju kada ispuni zakonom propisane uslove. Staž osiguranja po osnovu ugovora o hraniteljstvu zavisi isključivo od visine plaćenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    13. oktobar 2020 | 14:43

    Jel ono dobro se dobrim vraca jeste ali u bajkama

  • Šeki

    13. oktobar 2020 | 15:00

    Od tih 50. da se ni jedno ne seti nje? Tu nešto nije u redu, na obe strane.

  • Рј38

    13. oktobar 2020 | 16:57

    Невероватно! Њих 50 заборавило њу једну!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA