≫ 

Bojana ne želi da joj deca nose maske u školi: Ona je prvi roditelj koji je procesuiran zbog toga

"Kada je poziv stigao, nisam znala zašto me zovu, nisam se osećala nimalo prijatno... Imam četvoro dece"

  • 28
Osnovna skola Nikola Tesla Golobok, Smederevska Palanka Foto: Wiipedia/Katarina Cvetkovic, Shutterstock

Slučaj Bojane M. iz Goloboka kod Smederevske Palanke, koja je zbog odbijanja da njena deca u osnovnoj školi nose maske, dobila poziv za razgovor iz Centra za socijalni rad u tom gradu, prvo je "procesuiranje" roditelja zbog kršenja preporuka u vreme epidemije virusa korona u Srbiji.

Ni njoj nije jasno na osnovu kog propisa je palanački Centar za socijalni rad pokrenuo proceduru. U ovoj instituciji Novosti nisu dobili zvanične odgovore na pitanja, a nezvanično su saznali da iza svega stoji namera da se "roditeljima ponude pojašnjenja koja su u najboljem interesu dece".

- Razgovor sa majkom obavljen je jer se staramo o najboljem interesu dece. Naš posao je da pružimo svaki vid pomoći i podrške roditeljima kako bi i sami postupali u najboljem interesu svoje dece, posebno u ovoj situaciji sa kojom se svi prvi put susrećemo - rečeno nam je nezvanično u Centru za socijalni rad, kome je slučaj prijavila škola.

Bojana M. kaže, za beogradski medij da joj i nakon razgovora nije jasno zbog čega je uopšte pozvana.

- Kada je poziv stigao, nisam znala zašto me zovu, nisam se osećala nimalo prijatno... Imam četvoro dece - bliznakinje u osnovnoj školi, jedna ćerka ide u srednju, a druga je na fakultetu. Ni sada mi nije jasno zašto sam bila, da li to smatraju zanemarivanjem dece, da li sam prekršila neki propis...

Osnovna skola Nikola Tesla Golobok, Smederevska Palanka OŠ "Nikola Tesla" u Goloboku/ Wikipedia/Katarina Cvetkovic

Bojanine bliznakinje idu u peti razred, obe su odlične učenice, a majka navodi da i dalje ostaje pri stavu da deca ne treba da nose maske, jer su, tvrdi, štetne po njihovo zdravlje. Dodaje i da je spremna da čuje argumente, i da će, ukoliko je budu pozvali, otići ponovo na razgovor u školu.

Prema ranijim najavama, deca koja ne budu nosila maske mogu dobiti opomenu, ukor, čak i suspenziju. Šta će biti u ovom slučaju, još se ne zna. Da li je OŠ "Nikola Tesla" u Goloboku, koju pohađaju Bojanine bliznakinje, u svoj Pravilnik o ponašanju učenika, zaposlenih i roditelja unela odredbu da su preporuke Kriznog štaba o merama zaštite zdravlja obavezujuće, takođe se nije saznalo. U školi je rečeno da je direktorka Jovana Jelić odsutna čitavog dana, uz opasku na ovu temu kako su "za školu obavezujuće preporuke Ministarstva prosvete".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александарбгд

    15. oktobar 2020 | 11:13

    Одговараћете, сви ћете одговарати, једног дана, зато што нам трујете децу и лажете сопствени народ!

  • Maja ironija

    15. oktobar 2020 | 11:04

    Predsednik ne nosi masku. Kada je on bude nosio, nosiću i ja. Samo njemu verujem.

  • Podrzite majku

    15. oktobar 2020 | 10:16

    Jer spasava i vasu decu. Tupsoni.!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA