U srpskom gradu obrt 2. put: Letos platili skupu cenu, sada u kovid ambulanti skoro da nema pregleda

Juče zabeležen prvi slučaj zaraze u školama

  • 5
Tutin panorama Printskrin: Youtube/ Dzenis Kosuta

U Tutinu je 26. juna proglašena vanredna situacija. U opštini sa 31 hiljadom stanovnika samo u tom mesecu urađeno je nešto više od 900 rendgena pluća. Kovid ambulanta tamošnjeg Doma zdravlja primala je više desetina pacijenata sa sumnjom na kovid, a taj broj je dostizao i do 75 pregledanih. Zvanični podaci o broju zaraženih petog dana od proglašenja vanredne situacije i uvođenja restriktivnih mera, kojima je rad ugostiteljskih objekata bio ograničen na period od 7 do 20 sati, govore da ih je bilo 99. Nadležni iz lekarske službe i opštinske uprave ipak su rekli da je realno stanje bilo višestruko teže.

Prethodno, do 27. aprila Tutin je uspešno odolevao epidemiji korona virusa. Bio je jedna od četiri opštine, uz Žitište, Kosjerić i Knić, koja u tom trenutku nije imala zaražene. Razbuktavanje u drugom naletu krenulo je s polovine šestog meseca. Danas, posle teškog leta, u toj opštini situacija je potpuno drugačija. Od početka septembra evidentirano je 11 pozitivnih slučajeva zaraze. Broj aktivnih slučajeva danas je jednocifren. Nema nijednog hospitalizovanog pacijenta, a svi zaraženi su sa lakšom kliničkom slikom. Epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović ocenjuje da je situacija povoljna, ali nestabilna. Napominje i da je u proteklom mesecu preminulo dvoje, hronični bolesnici.

Ipak, danas kada se na teritoriji zemlje beleži skok inficiranih sa 67 u ponedeljak na 152 u utorak, 245 u sredu i 203 u četvrtak, u tamošnjoj ambulanti se dnevno pregleda u proseku manje od desetoro ljudi.

Juče je zabeležen i prvi slučaj zaraze u školama. Reč je o devojčici prvaku.

- Ja sam predložio da se celo odeljenje testira, još njih devet drugara i drugarica, da vidimo šta je sa njima - rekao je dr Mithat Eminović razgovoru za Telegraf.rs objašnjavajući da je takva odluka donesena iz preventivnih razloga, uprkos protokolu prema kome se kontakti ne testiraju: - Rezultati testova će biti sutra. Odmah smo reagovali, iz tog straha. Svašta nam se desilo u junu, julu.

Objašnjava da su roditelji dece uplašeni.

- Pod sugestijom su: 'Testirajte i moje dete, i ono je imalo neke tegobe' - prenosi njihove reči.

Ipak ponavlja ono što je javnost već čula, a što bi moglo da ih umiri - klinička slika kod dece je blaža.

Tu nije kraj uspokojavajućim vestima. Među ostatkom stanovništva situacija je takođe povoljna.

Mislim da smo letos platili skupu cenu i da je taj kolektivni imunitet viši nego u ostalom delu Srbije. Od ukupnog broja testiranih u julu mesecu 60 odsto je imalo neka antitela - igG, igM ili oba. A testirali smo 1.800 osoba, to je značajan uzorak. Ali je specifičan, nije slučajan: - objašnjava dodajući da se ispitivanje radilo na onima koji su se javili zbog tegoba: - Vidim da je kolega Kon izašao sa procenama o kolektivnom imunitetu, da je 15-20 odsto stanovništva preležalo virus. Ja mislim da je to u Tutinu i Novom Pazaru značajno više, sigurno više od 30 odsto.

Mithat Eminović Dr Mithat Eminović / Printskrin: Youtube/ Sandzacka TV Mreza

Od početka epidemije, prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, u Tutinu je zabeleženo 218 slučajeva zaraze. Međutim, kao što su članovi Kriznog štaba već govorili da su procene o realnom broju zaraženih višestruko veće, čak deset puta, procene Eminovića su da je u tom mestu od početka epidemije zapravo bilo više hiljada zaraženih.

U proteklim danima, kada sa svih strana stižu upozorenja o novom razbuktavanju zaraze, u Tutinu je relativno mirno.

-  Juče je bilo sedam, prekjuče deset, ide do 14, 15 pregleda dnevno, a uglavnom je ispod deset - kaže nam dodajući da od jula u tom Domu zdravlja pored serološkog vrše i PCR testiranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pazarka

    15. oktobar 2020 | 19:43

    Grad koji ima dve zgrade...to nije grad to je selo u usponu...😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA