≫ 

Studenti predali 18.000 potpisa za smanjenje školarina. Šarčević: Neki fakulteti to ne mogu izdržati

- Predlažem tim studentima da se jave svojim kolegama na fakultetima i probaju tamo da reše problem jer neki fakulteti mogu 10 odsto, neki 15, a neki 20 odsto da smanje školarinu - kaže ministar prosvete

  • 4
Studenti učenici korona virus Foto: Tanjug/AP

Predstavnici studentske inicijative "Za smenjenje školarina" predali su danas 18.000 potpisa studenata koji podržavaju njihov zahtev na pisarnicu Ministarstvu prosvete. Oni traže da školarine na svim fakultetima budu smanjene za 30 odsto.

Predstavnik inicijative Nikola Arsić rekao je da su osim studenata potpisnici peticije i njihovi roditelji.

On je rekao da je reč o racionalnom zahtevu i objasnio to tako što kaže da po finansijskim izveštajima mnogi fakulteti imaju suficit, te da mogu da izađu u susret studentima.

Naveo je da su na pisarnicu Ministarstva prosvete osim peticije za smanjenje školarina, predali još jednom zahtev za sastanak sa ministrom Mladenom Šarčevićem.

- Poslali smo 3.000 mejlova ministru prosvete sa zahtevom za sastanak. Pošto tvrdi da nije dobio, pokazaćemo ih čim budemo imali priliku za sastanak - rekao Arsić.

Kristina Milošević naglasila je da studenti ne traže milostinju, već da je to pravičan zahtev.

Ona je pročitala mejlove studenata koje svakodnevno dobijaju, da su im roditelji ostali bez posla, da žive od jedne plate.

Šarčević: Smanjenje se može organizovati za grupu koja je siromašna

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da nije primio 3.000 mejlova sa zahtevom za sastanak od grupe studenata koja traži smanjenje školarina od 30 odsto i istakao da nema ništa protiv sastanka, kao i da se dva puta sedmično sastaje sa predstavnicima KONUS-a i SKONUS-a.

Šarčević je odgovarajući na pitanje poručio toj grupi studenata da razgovara sa svojim kolegama na fakultetima i kroz SKONUS pokušaju da reše taj problem, podsećajući da to nije u nadležnosti Ministarstva, već da Ministarstvo može samo da da preporuku.

Prema njegovim rečima, kroz intenzivnu saradnju Ministarstva i SKONUS-a, rešavaju se svi problemi.

- Ne vidim razlog da ta grupa studenata ne može svoje probleme da iznese i reši preko SKONUS-a. Ima 250.000 studenata, a ja komuniciram sa 95 odsto njih - kazao je.

Kada je u pitanju smanjenje školarine od 30 odsto, kako kaže Šarčević, taj zahtev je neprimeren jer postoje fakulteti koji to ne mogu da ispune.

- Uspeli smo da se broj za budžet održi bez obzira na 48 poena. Predlažem tim studentima da se jave svojim kolegama na fakultetima i probaju tamo da reše problem jer neki fakulteti mogu 10 odsto, neki 15, a neki 20 odsto da smanje školarinu. Takođe, može se smanjenje organizovati i za grupu koja je siromašna - naveo je Šarčević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    16. oktobar 2020 | 14:35

    Skolarinu ne mogu da plate a stanove placaju nenormalno mnogo, ne razumem ni to. Moje dete ide na fakultetu i smattam da skolarina nije skupa tolko, ali stanovi su katastrofa skupi. Platimo ceo fakultet 4 godine skolarine za jednu godinu stanovanja.

  • Ljubiša

    16. oktobar 2020 | 14:39

    Pa neka uče, daju ispite u roku, a ne da banzaju po nargila klubovima, splavovima i žurkama.

  • Krca

    16. oktobar 2020 | 14:51

    Neki nikako da shvate da je 5.Oktobra 2000. srušen socijalizam i uveden liberalni kapitalizam.Hoće džaba školovanje koje plaća sitotinja, a 90% njih hoće da napusti zemlju.E, to ne može tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA