≫ 

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku u svojim radovima citirali i naučnike iz Srbije, čak 23 puta

Rezultete radova grupu naših naučnika – astrofizičara, fizičara i astronoma, nobelovka Anrea Gez je citirala 19 puta, a doktor Gencel četiri puta

  • 1
Nobelova nagrada

Foto: Tanjug/AP

Poznati su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku - Andrea Gez i Rajhard Gencel, ali se manje zna da su neki od nekadašnjih studenata Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu sarađivali prethodnih godina sa njima, dok su troje njih citirani, javlja RTS

Za ispitivanje supermasivne crne rupe u centru naše galaksije proučavanjem dinamike zvezda oko nje, Andrea Gez zajedno sa Rajnhardom Gencelom podelila je ovogodišnju Nobelovu nagradu.

Rezultete radova grupu naših naučnika – astrofizičara, fizičara i astronoma, nobelovka Anrea Gez je citirala 19 puta, a doktor Gencel četiri puta.

- Mi smo ispitivali neke postavke fundamentalne fizike. Grupa oko nobelovke Andree tada nas je citirala u smislu da ovakvi rezultati pokazuju kako se njihova posmatranja mogu koristiti za dobijanje nekih fundamentalnih karatkeristika u vezi teorija gravitacije - kaže Predrag Jovanović, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu.

I nekadašnji student Matematičkog fakulteta, sada profesor univerziteta u Americi Samir Salim, sarađuje sa ovogodišnjom nobelovkom skoro dvadeset godina. Objavili su više zajedničkih naučnih radova.

Nobelova nagrada za fiziku

Printskrin: RTS

- Astronomija i astrofizika su tradicionalno deo Matematičkog fakulteta. Ti rezultati pokazuju da se na toj katedri jako dobro radi -  navodi Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a Jovanović dodaje:

Sada pošto postoje nova posmatranja, planira se nastavak tih istraživanja u sklopu budućeg projkta, iz poziva Ideje. Mi smo se prijavili, učestvujemo u projektu koji je prijavio Matematički fakultet u Beogradu.

Nadaju se da će kao i do sada njihovi rezultati doprineti daljem razvoju nauke i kod nas i u svetu.

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA