Da li će i za koga Srbija uvesti obavezan PCR test: Odluka pada na sledećoj sednici Kriznog štaba

- Trenutno neznatno bolju epidemiološku situaciju od nas imaju samo Norveška i Estonija - kaže za Telegraf.rs prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa

  • 34
Test koronavirus maska

Foto: Tanjug/AP

Situacija sa korona virusom pogoršava se oko nas, u Evropi, ali i u samoj našoj zemlji, te s obzirom na to Srbija nije daleko od uvođenja obaveznog negativnog PCR testa na kovid 19 za sve koji dolaze iz država u kojima je goruća situacija. Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kaže za Telegraf.rs da odluka o tome još nije doneta, ali da bi ona trebalo da se nađe na stolu pred članovima Kriznog štaba na sledećoj sednici.

- Razmišlja se o uvođenju obaveznog negativnog PCR testa, ali takvu odluku još nismo doneli. Veliko je pitanje da li treba da pravimo izuzetke, to je stav procene, jer ako pravimo izuzetak, onda se pravi diskriminacija. Onda ne može da se kaže da bi takva odluka morala da se odnosi na Srbe već na sve koji dolaze iz zemalja u kojima je loša epidemiološka situacija. To će, verovatno, biti predmet rasprave na sledećem Kriznom štabu odnosno da li će to da se primenjuje na sve, kako na strance, tako i na naše - kaže prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs.

Podseća da Srbija zahteva obavezan PCR za one koji dolaze Austrije, Mađarske... Podseća i da smo 15. avgusta uveli obavezan PCR za strance koji dolaze u Srbiju iz Severne Makedonije, Hrvatske,  Bugarske i Rumunije.

U septembru se, kako je situacija u regionu počela da se pogoršava, očekivalo se da se ova obaveza proširi i na sve ostale koji pređu našu granicu.

Tada je, kao rešenje pronađen, poseban nadzor nad svim našim građanima, i strancima sa boravištem u našoj zemlji koji se vraćaju iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Albanije. On traje od 18. septembra, i u okviru njega svi koju uđu u Srbiju dužni su da se jave na portal e-zdravlje. gov.rs i popune test samoprocene. Ukoluko nakon testa dobiju uputstvo da moraju da se jave u kovid ambulantu to su dužni da učine.

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije Batajnica

FOTO: Telegraf.rs

- Moramo da gledamo kako da se zaštitimo a da ne ugrozimo ekonomiju. Sa jedne strane se bojimo da uvedemo te mere, jer može direktno da se ugrozi ekonomija, slobodan protok robe, a sa druge strane, ako se ne uvede, može naše stanovništvo da se izloži većoj mogućnosti obolevanja, ako dopustimo da ulazi ko kako hoće. Ali, ako budemo uveli obavezan PCR, mislim da će  se odnositi na sve koji dolaze iz zemalja u kojima je loša situacija, a ne samo na naše građane - kaže prof. dr Tiodrović.

Dodaje da trenutno postoji problem u Vranju, odakle ljudi, bez kontrole idu u Severnu Makedoniju.

Neznatno bolje od Srbije samo Norveška i Estonija 

 

Navodi da trenutno bolju situaciju, ali neznatno bolju, imaju samo Norveška i Estonija:

- To su podaci od pre dva dana iz Evropskog centra za zarazne bolesti. Razlika je neznatna, mi smo  još sasvim dobro.

Inače, Hrvatska i dalje od nas traži obavezan PCR u njihovu zemlju, sa BiH nemamo nikakva uslovljavanja, dok Crnogorci traže antigenski, odnosno test koji pokazuje da imamo IgG antitela koja dokazuju da smo preležali koronu ili PCR.

Video: Put od trenutka kada se uzme bris od pacijenta sumnjivog na koronu do rezultata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gargamel

    19. oktobar 2020 | 20:04

    U Australiji su protesti zbog obaveznog čipovanja. To čipovanje zamenice im pasoše i moćiće slobodno da putuju gde hoće. To je razbesnelo sve građane i odmah su izašli na ulice. Tako će i u ostalim zemljama da bude!

  • Jana

    19. oktobar 2020 | 20:04

    Još samo to hvali i da se hermetički zatvorimo !!Ili da nas zatvorite kao robove!Moji rodirmtelji žive od penzija treba da daju za test da bi decu videli!Moze ako će biti besplatni

  • Ko je Ovde Lud

    19. oktobar 2020 | 20:56

    Rusija i Kina se spremaju za rat, Australija se digla na noge zbog vakcine. Sve sto su pričali pre par godina da će se desiti pred antihristov dolazak.. dešava se i desiće se sledeće godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA