≫ 

Gradili u Nišu, pa našli antički zid iz 5. veka: Reagovala inspekcija, a evo šta kaže šef gradilišta

- Dobili smo anonimnu dojavu 15. oktobra uveče, pa sam već sledećeg jutra otišao na gradilište - kaže Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika

  • 11

Građevinska inspekcija naložila je danas firmi "Tanča gradnja" obustavu dela radova na izgradnji stambene zgrade u Somborskoj ulici u Nišu, radi zaštite arheoloških nalaza za koja se veruje da su iz kasnoantičkog perioda.

Na ovom mestu investitor Srđan Milenović počeo je izgradnju višespratnice, ali su se tokom iskopa temelja, pojavili ostaci zidova drevne građevine.

Tim povodom na gradilištu se obreo Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika koji je nakon što je uočio potencijalno vredan nalaz, zatražio obustavu radova.

- Dobili smo anonimnu dojavu 15. oktobra uveče, pa sam već sledećeg jutra otišao na gradilište jer na prostoru gde su otkriveni nepokretni artefakti ne sme ništa da se radi. Imao sam nameru da fotografišem arheološke ostatke, ali mi šef gradilišta to nije dozvolio. U skladu sa procedurom, napisao sam izveštaj građevinskoj inspekciji i danas sam sa njihovim ljudima ponovo došao na gradilište. Inspektori su naložili obustavu radova na delu gde su nađeni arheološki ostaci – kaže Aleksić.

Veruje se, kako navodi, da građevina potiče iz petog veka naše ere, odnosno da je izgrađena pre pada Zapadnog Rimskog carstva 476. godine.

- Sledeći korak su zaštitna arheološka istraživanja koja treba da finansira investitor. Njihov cilj je da utvrdimo o čemu se radi, da se ustanovi stepen očuvanosti objekta i sprovede njegova prezentacija – objašnjava Aleksić.

Komentar ovih događaja nismo uspeli da dobijemo od investitora objekta jer, kako nam je rečeno u njegovoj firmi, poslovno je odsutan. Umesto njega, govorio je Radomir Milošević, šef gradilišta, koji je istakao da ga je investitor ovlastio da primi novinare i omogući im da se lično uvere da rade u skladu sa propisima.

"Bio sam zatečen"

 

- Zid sam video tek kada se obrušila zemlja prilikom iskopa temelja, ali nisam ništa preduzimao jer se nalazi izvan gabarita zgrade koju radimo. Prošlog petka sam bio u jami, kada mi je radnik kazao: "Šefe, traži vas jedan gospodin."

On se predstavio kao Aleksić iz Zavoda za zaštitu spomenika. Kazao je "Dobili smo anonimnu prijavu da ste našli nešto ovde"... Ja sam bio zatečen, nisam znao o čemu se radi.

Pitao je da li sme da slika, rekao sam mu da to ne smem da mu dozvolim bez saglasnosti investitora. Pozvao sam ga, bio je nedostupan, pa sam Aleksiću ponudio njegov broj telefona – rekao je Milošević.

Komentarišući nalog građevinskih inspektora da obustave radove na mestu nalaza, Milošević ističe da to nije sporno.

"Beneton" i ranohrišćanske grobnice

 

- U tom delu nemamo nikakve radove, preuzeo sam obavezu da sprečim radnike da tu prilaze, da ne bi došlo do skrnavljenja ostataka. Sutra ću mrežom obezbediti zid da ga neko slučajno ne ošteti – obećao je Milošević.

Grad Niš nalazi se na ostacima antičkog Naisusa, pa su arheološki nalazi iz rimskog perioda vrlo česti. Zbog nedostatka novca, značajnih arheoloških istraživanja godinama nema, ali su zato brojni slučajni nalazi.

Jedno od najvećih dogodilo se 2012. godine kada je firma "Beneton", tokom rekonstrukcije pogona u Knjaževačkoj ulici, pronašla više desetina ranohrišćanskih grobnica.

Video: Ovo mesto je jedina zadužbina Nemanjića za koju ne postoji nikakav pisani trag

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    19. oktobar 2020 | 21:42

    to je trebao odmah šef gradilišta da reaguje da upozori svog predpostavljenog jel takve stvari se ne nalaze svakodnevno da ih možeš naći

  • Mića

    19. oktobar 2020 | 23:24

    Niš sa Starom Raškom, čini jedinstvenu jezgru i prvi početak,gde se naseli i osta Srbin.Za to nema novca, za Bana Jelačića Bečkog konjišara i oficirčića ima,koji nije istorija Srbije i Srba?Ehhh Srbijo,kuda ideš?

  • Miki

    19. oktobar 2020 | 23:07

    Kaze " godinama sr nema para za istrazivanja" , a imaju stotine miliona za crkva i extra luksuzni vozi park istih. A ja pa smesan.....zapaostavljaju se bolnice i skole zarad istih, a ne arheoloska istrazivanja. Jao tugo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA