≫ 

Obeležavanje najkrvavijeg nacističkog zločina bez publike: "Veliki školski čas“ u sredu samo na TV-u

Sledeće godine biće obeleženo 80 godina od streljanja đaka

  • 0
Kragujevac spomenik Šumarice

Foto: Shutterstock

Zbog epidemiološke situacije tradicionalna komemorativna manifestacija „Veliki školski čas“ biće u sredu, 21. oktobra održan bez publike, rečeno je Beti u ustanovi Spomen-park „Kragujevački oktobar“.

Po rečima zamenika direktora, Nenada Karamijalkovića, to je juče odlučio Gradski štab za vanredne situacije.

„Veliki školski čas“ biće, kao i uvek, kod Spomenika streljanim đacima i profesorima. Tamo će doći samo izvođači programa, tehničko osoblje i nešto zvanica.

Skup će prenositi RTS i Radio-televizija Kragujevac.

Na ovogodišnjem Velikom školskom času biće izvedena drama Venka Andonovskog „Izrešetane duše“, u režiji Jane Maričić. Nastupiće dramski umetnici Katarina Mitrović, Petar Lukić, Avram Cvetković, Nikola Milojević, Mina Stojković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Milan Tomić, Nemanja Djelić.

Uoči Velikog školskog časa, danas,  u 19 časova, na „Bdenju“ u Muzeju 21. oktobar o drami „Izrešetane duše“će govoriti Andonovski i kritičar Mirko Demić.

Biće održan i četvrti koncert u okviru Oktobarskih muzičkih svečanosti(OKTOH) ,a nastupiće Gudački kvartet Arkobaleno.

Obezbeđen je prenos i preko Fejsbuk stranice Spomen-parka „Kragujevački oktobar“.

Komemorativna manifestacija „Veliki školski čas“ održava se od 1971. godine kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama, u sećanje na 3.000 građana streljanih u Kragujevcu i okolini oktobra 1941. godine, kao odmazda okupatora za ubijene nemačke vojnike.

Još 300 imena treba istražiti 

 

Na prostoru Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ nalazi se 29 humki, a u obližnjem naselju Bagremar je 30. humka gde su streljani Jevreji, Srbi i Romi. Tri humke su u selima Maršić, Grošnica i Ilićevo, gde je bilo streljanje meštana 19. oktobra, nekoliko dana pre pokolja u kragujevačkim Šumaricama.

Karamijalković je rekao Beti da se pouzdano znaju imena 2.796 streljanih, za koja postoje svedočanstva, a još 200 do 300 treba istražiti.

Rekao je da će iduće, 2021. godine, na 80. godišnjicu streljanja, Spomen park formirati komisiju te će se njegovi kustosi baviti revidiranjem postojeće kartoteke i nastaviti istraživanja u vezi sa pobijenima, uz podršku Muzeja žrtava genocida.

Video: Zvao sam se Johan Fišer... Bio sam zatvorenik zloglasnog Gestapovog zatvora u Pančevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA